ODBORNICI USVOJILI DRUGI REBALANS BUDŽETA, RADNA JESEN

Na šestoj sednici lokalnog parlamenta, koja je potrajala nešto duže zbog diskusije prvenstveno o izmenama Poslovnika o radu, odbornici su kao najznačajnije tačke usvojili Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Lajkovac za period januar-jun 2024.godine i Drugi rebalans budžeta, kao najznačajniju tačku zasedanja.

Prihvaćen je i Predlog Trećih izmena i dopuna Programa uređenja građevinskog zemljišta opštine Lajkovac za tekuću godinu i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Treće izmene i dopune programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ sa programom korišćenja subvencija za 2024.godinu. To su tačke koje redovno prate rebalans budžeta.

Pored toga, usvojene su Druge izmene i dopune Poslovnika o radu Skupštine opštine Lajkovac,  Godišnji program zaštite, uređenja i koriščenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Lajkovac za 2024.godinu, Godišnji izveštaja o radu PU “Leptirić“za period 2023/2024. godina, i Godišnji plan rada ove ustanove za vaspitno-obrazovnu 2024/2025.godinu.

Nakon sednice o pojedinostima i najznačajnijim tačkama govorio je predsednik opštine, Andrija Živković, koji je ovom prilikom istakao da je sednica trajala nešto duže što je, kako kaže očekivano za ovaj saziv:

„ Dešava se često da upravo od predstavnika opozicije imamo ne baš uvek konstruktivne predloge i rešenja, više su  to izlasci za govornicu da bi se skupili nekakvi politički poeni i pojedinci se ponekad bave politikanstvom i sitničarenjem koje nema veze sa dnevnim redom, pa neretko i sami budu u koliziji kada iznose svoja politička mišljenja i neko bude „za“ a neko „protiv“ pa nemaju sinhronizaciju.

Jedna od tačaka koja je bila tema polemike jeste izrada novog Poslovnika  i mene začuđuje to što je komisija radila poslednjih nekoliko meseci i svaka odbornička grupa imala svog predstavnika  koji je učestvovao u njegovoj izradi.

Ono što je jako interesantno jeste da je komisija jednoglasno bila za ovakav novi Poslovnik, tako da su i predstavnici opozicije glasali za njegovo usvajanje, što nije bio slučaj u lokalnom parlamentu, iako nema nekih krupnijih izmena i one se uglavnom odnose na određene finansijske troškove kako bismo imali više novca za neke druge stvari, kako bismo poboljšali uslove života u lokalnoj zajednici.“

Predsednik Živković je kao najbitnije tačke izdvojio izvršenje budžeta za prvu polovinu godine i Drugi rebalans budžeta.

„Čuli ste po rečima Andrijane Đogić, izvestioca,  da je izvršenje budžeta uobičajeno za taj prvi deo godine i ta prihodna i rashodna strana, tako da to nije ništa novo. Ono što je karakteristika za Drugi rebalans budzeta jeste takođe uobičajeno mnogo manje novca nego u Prvom rebalansu. Kao što sam rekao i na samoj Skupštini, Prvi rebalans je dobro planiran i zahvaljujem ljudima koji su to radili, pre svega Andrijani Đogić i njenim saradnicima, gde smo imali dobar Prvi rebalans budžeta koji je doprineo da ovaj drugi bude takav kakav jeste, odnosno da smo većinu novca opredelili upravo prvim rebalansom .

Drugim rebalansom imamo oko 25 miliona dinara, ali upravo zahvaljujući Prvom rebalansu danas imamo brojne radove od kojih su neki krenuli, a neki treba da krenu u narednim danima. Uskoro ćemo imati asfaltiranje 12 putnih pravaca, izgradnju kapele u Nepričavi, izgradnju trotoara od stadiona Železničara do ulice koja spaja pijacu i bazen, ugovorili smo takođe i sadnju drvoreda od Pepeljevačke rampe do ulaza u Lajkovac, ozelenjavanje konaka.

Novim rebalansom smo izdvojili  novac za izgradnju ograde za osnovnu školu „Dimitrije Tucović“ u Jabučju, rekonstrukciju stepeništa na stadionu, rekonstrukciju stepenica na ulazu u Osnovnu školu „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, izradu fasade u školi u Donjem Lajkovcu, kupovinu novogodišnjih paketića za socijalno ugroženu decu, kupovinu paketa za socijalno ugrožene kategorije, odvojili smo novac za kupovinu novogodišnjih ukrasa itd. Po meni, najveći deo rebalansom je odvojen za vodosnabdevanje: odvojili smo 1.200.000 dinara za projektovanje dve nove podstanice koje će regulisati i povećati pritisak vode u višim delovima Lajkovca.

Jedna podstanica biće postavljena kod Bajića kafane koja će regulisati deo ka školi, odnosno stadionu i projektovanje druge podstanice kod mernog mesta „Lovac“, koja će u budućem periodu regulisati vodosnabdevanje na višim spratovima zgrada u centru. Takođe smo odvojili blizu tri miliona dinara  za rešavanje pitanja vodosnabdevanja u ulici Boje Markovića i u Moravskoj ulici, koje će biti priključene na podstanicu Vojni krug, tako da će oni ubuduće imati normalno vodosnabdevanje.“

Živković je naveo još neke projekte koji se nisu našli u tekstu rebalansa, a jako su bitni za Lajkovac:

– Uskoro se završava nabavka za rekonstrukciju starog dela objekta vrtića, za šta smo dobili novac od Ministarstva energetike, dok je deo sredstava za tu namenu opredelila opština. Kupili smo i novo kombi vozilo koje treba da stigne do kraja godine, a njega smo dobili od Ministarstva za brigu o selu. Do kraja godine stići će specijalizovano vozilo za otpušavanje kišne i fekalne kanalizacije, iz našeg budžeta, nabavka je završena.

Još jedna lepa stvar je da smo prošle nedelje bili sa ljudima iz Puteva Srbije i izvođačem radova u Lajkovcu i do kraja meseca će krenuti rekonstrukcija glavne ulice u Lajkovcu, ulice Vojvode Mišića , državnog puta prvog B reda. Rekonstrukcija je na potezu od Pepeljevačke rampe do Elmonta u dužini od 2,3 kilometra, čime će najverovatnije biti obuhvaćena i rekonstrukcija trotoara i postavljena nova ograda duž cele ulice, čime ćemo delimično rešiti i problem parkiranja u tom delu.

Obilaznica ide svojim tokom i biće ubačena u Aneks radova na budućem autoputu Vožd Karađorđe. Tako da će i ova nova ulica kroz Lajkovac dobiti na značaju, jer će sav saobraćaj biti usmeren na obilaznicu, a glavna lajkovačka ulica biće pre svega korišćena za putnički saobraćaj.

Jako bitna stvar je da smo prošle nedelje imali sastanke sa ljudima iz Ministartsva za javna ulaganja i tom prilikom predali elaborat o zoniranom vodosnabdevanju Lajkovca. Ako sve bude u redu, nadam se da  će do kraja godine biti raspisan projekat rekonstrukcije stare vodovodne mreže i zamene svih azbestnih cevi na teritoriji grada Lajkovca, kao i izgradnja novih podstanica.

Ako sve ovo bude realizovano od strane države, to znači da nas očekuju nas kapitalni i veoma bitni radovi u narednoj godini.

Bitna stvar za naseljeno mesto Jabučje je da je prošle nedelje konačno potpisan sporazum sa RB Kolubarom i EPS-om o premeštanju puta Skobalj-Radljevo, gde smo dobili 182 miliona diinara  sa PDV-om, odnosno 152 miliona dinara bez PDV-a i sav taj novac biće usmeren za poboljšanje uslova života u naseljenom mestu Jabučje. Do kraja meseca sa svojim saradnicima imaću sastanak sa svim  odbornicima iz Jabučja, i opozicije i pozicije, a koji su izabrani voljom građana na prethodnim lokalnim izborima – da se zajedno dogovorimo šta ćemo od ovog novca uraditi što bi poboljšalo kvalitet života u ovom selu.“

Predsednik opštine je izrazio zadovoljstvo što je novim rebalansom izdvojeno dva miliona za vantelesnu oplodnju, jer je bilo dva nova zahteva, i poželeo parovima da sve prođe uspešno.

Na sednici je za v.d. direktora Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za Ljig, Lajkovac i Mionicu imenovan Milan Janićijević, nekadašnji direktor ove ustanove. Na osnovu tadašnjeg iskustva, Andrija Živković je uveren da će biti nastavljena dobra saradnja sa Centrom, koja je postojala i u vreme dosadašnjeg direktora Dragana Radovanovića, pre svega na zadovoljstvo korisnika usluga.

Related posts

Leave a Comment