OK ŽELEZNIČAR POBEDNIK TEČEG MEMORIJALA “RADOVAN BELI MARKOVIĆ”

U Lajkovcu je u organizaciji OK Železničar, u prelepom ambijentu Sportske hale i u prisustvu brojne publike, održan dvodnevni, treći po redu Memorijalni odbojkaški turnir “Radovan Beli Marković”, u čast poznatog srpskog književnika, koji je bio  veliki ljubitelj odbojke i počasni predsednik kluba,

Ovaj turnir je jedan od brojnih načina na koji Lajkovac i OK Železničar čuvaju uspomenu na svog Književnika.

Memorijal “Radovan Beli Marković” otvorio je je u hramu lajkovačke i srpske odbojke prigodnim obraćanjem predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, izrazivši veliko zadovoljstvo što OK Železničar čuva tradiciju održavanja turnira u čast Književnika i što Lajkovac ima priliku da kao domaćin turnira ugosti brojne sjajne ekipe i veliki broj ljubitelja odbojke i poštovaoca lika i dela Radovana Belog Markovića.

Književniku je uloga počasnog predsednika Odbojkaškog kluba Železničar iz Lajkovca, kako je govorio, bila najdraža društvena funkcija, na koju je bio posebno ponosan!

Ne samo da je igrao odbojku, još u njegovom selu Ćelije, podno Vrače brda, ukraj Kolubare, Radovan Beli Marković, je ovom sportu pristupao sa velikom posvećenošću koja se odražavala i u tome što je uvek i na svakom mestu rado pričao o odbojci, koja je pored književnosti ostala njegova trajna ljubav. Zanimajući se igrom, Radovan se trudio da dokuči suštinu odbojke, čija ritmika pokreta nalikuje umetnosti, koju umetnik traži u svemu. Radovan Beli Marković je po svemu bio poseban, pa i po tome što je posle utakmice odbojkaški tim vodio u operu, a ne u kafanu, čime je tadašnjim, sadašnjim, a i budućim sportistima poručiovao da baveći se sportom i svoju dušu oplemenjuju kulturom i umetnošću.

Šampionski pehar pripao je domaćoj ekipi nakon ubedljive pobede u finalu protiv Inđije sa 3:0 (25:15, 25:9, 25:11). Pehar pobedniku uručila je Marijana Milanović, naslednica autorskih prava Belog Markovića, a najboljoj igračici turnira Vanji Ivanović iz Železničara predsednik kluba Živorad Lazarević.

Utakmica za treće mesto između Kleka i Spartaka donela je dosta uzbuđenja, da bi na kraju slavile Zrenjaninke.

Milanovićeva je pehar za treće mesto uručila kapitenu Kleka Ani Sajić, a Lazarević pehar za četvrto mesto kapitenu Subotičanki Dragani Koroliji.

Prvog dana turnira ubedljive pobede od 3:0 ostvarili su Železničar protiv Spartaka i Inđija protiv Kleka.

Ovo je ujedno pretposlednji pripremni, odlično organizovan turnir Železničara pred početak nove sezone, na kome su izabranice novog vrhunski iskusnog trenera Ratka Pavličevića pokazale da su u odličnoj formi.

Memorijalnom turniru u Lajkovcu prethodio je turnir u Italiji kod osvajača Lige šampiona, odbojkašicama Železničara predstoji učešče na Maribor kupu, a u Sloveniji će ujedno od 22. do 29. septembra odraditi i završne mini pripremere. Prema najavljenom rasporedu, u kome će očigledno biti izmena, u osmini finala Kupa Srbije 25. septembra Železničar dočekuje zrenjaninski Klek, dok Superliga Srbije startuje 4. oktobra.

Related posts

Leave a Comment