LAJKOVAČKA PROMOCIJA ROMANA ČEDE ČVORKA

U četvrtak 6. februara od 18 časova Gradska biblioteka Lajkovac organizuje promociju romana “Monstrum” autora Čedomira M. Rajičića. Promocija će se se održati u čitaonoci biblioteke.

Autor Čeda Čvorak je kantautor, pevač,roker, a sada već i pisac.

Čedomir M. Rajičić
roman
„MONSTRUM“
sinopsis romana

“Roman pod nazivom „Monstrum“ prati kroz uspone i padove tri kolena porodice Marinković u periodu od 1941. do 2012. godine.

Ova fikcija je u osnovi realni prikaz mogućeg stradanja od strane režimske mašinerije za ubijanje. Sam Monstrum je čovek koji je tokom gradnje Novog Beograda ubio 189 ljudi. Serijski ubica u komunizmu nije bio društveno prihvatljiv fenomen. Tom čoveku je posvećeno samo par strana u romanu. Pravi Monstrum je smešten na ostalih 278 strana, a pravi Monstrum je otelotvoren u vidu državne mašinerije za ubijanje. U celoj priči nije ubijen ni jedan neprijatelj. Sve žrtve su podobni pripadnici sa velikim zaslugama, ali u datom momentu su bili prineti na oltra žrtvovanja za opšte dobro i razvoj pravednog socijalističkog poretka.

Triler je suštinska nota pisca i koliko god da je mašta čitalaca velika, skoro je nemoguće predvideti kuda se priča kreće. U prvom delu knjige se prati razvoj i tragična pogibija jednog velikog partizanskog komandanta koji gubeći život sa svojom voljenom suprugom spašava život svom Vrhovnom komandantu. Iza sebe ostavljaju mališana koji deli sudbinu svih izbegličkih kolona. Nakon rata novonastala država ustanovljava da mališan nema nikoga živog iz obe roditeljske porodice. Majčino selo je većinom stradalo u obližnjem logoru Jasenovac, a očevo selo u blizini Petrinje od strane ustaških napada i zverstava. Brigu o njemu, nakon što ga je pronašao, preuzima očev politički komesar, odlikovani heroj koji nije imao nikoga svoga. Kao đak generacije, a kasnije i najbolji student medicinskog fakulteta naš junak dobija posao u prestižnoj vojnoj bolnici u Beogradu. Krajem 1969. počinje njegova golgota.

Država u nemoći da pronađe monstruma, u novonastaloj situaciji gde ti zločini prete da obrukaju i uzdrmaju komunistički poredak, sam državni vrh sa Maršalom na čelu, u prvi mah angažuje strane službe. Nakon njihovog fijaska odabrana grupa proverenih ratnih organizatora velikih zločina prema poraženoj vojsci Kraljevine Jugoslavije, kao i nepodobnim civilima, dobija zadatak da pronađe podobnog izvršioca koji će poslužiti kao „glineni golub“. Sticajem neverovatnih okolnosti sin ratnog heroja, đak generacije i vrsni mladi lekar biva odabran za tu žrtvu. Uz neviđenu medijsku pompu režim ga je uhapsio, osudio ga i pogubio.

Par dana pre njegovog streljanja, jedini svedok koji je preživeo napad pravog ubice u gradskom prevozu, prepoznala je pravog zlikovca. Nesvakidašnja hrabrost ju je odvela za njim do barake u kojoj je živeo sa sinom i majkom. Nakon njenog prijavljivanja policiji celog slučaja njenog „detektivskog“ rada, vojska i policija izvode ogromnu akciju hapšenja. Režim je bio zadovoljan ali i u velikom problemu. Imali su pravog ubicu, ali i javno osuđenog nevinog doktora koji je čekao streljački vod, kao i svedoka koji je znala istinu. Monstrumi izvode akciju u kojoj streljaju nevinog doktora, u zatvorskoj bolnici vešaju pravog ubicu simulirajući samoubistvo, a svedoka smeštaju u ludnicu.

Doktor je pred smrt imao ljubavnu vezu sa koleginicom za koju niko nije znao. Iz te ljubavi se rodio sin. Njegova majka je sa njim početkom sedamdesetih godina prebegla u Sjedinjene Američke Države, kod rođene sestre i zeta koji su emigrirali nekoliko godina ranije. Tamo su stvorili nekoliko patenata i tokom narednih decenija zadarili milijarde dolara.

Treće koleno je junak trećeg poglavlja romana. Kao vodeći čovek MMF dolazi u Srbiju 2012. pod lažnim identitetom poljskog jevrejina sa namerom da pomogne Vladi Srbije. Međutim cilj mu je bio otkrivanje istine o stradalom ocu, kao i pokušaj pronalaženja njegovih zemnih ostataka koje je želeo da odnese majci u Ameriku, koja se nikada nije udavala i koja je svoju ljubav sahranila sa svojim voljenim.

Mladi pidošlica sa šakom dolara uspeva da pronađe komandira streljačkog voda koji mu je streljao oca kao i neke druge učesnike. Na raspolaganju su mu svi kapaciteti američkih službi i samog vojnog vrha Amerike. Paralelna sa njegovom dramom se odvija i drama naslednika nekih ljudi koji su bili u službi zločina države. Njihova sudbina nije nimalo bolja od svih crnih sudbina iz ove priče. Ljubav se pojavljuje u svakom sloju romana, ali bez sreće i srećnog kraja.

Nada da ipak neko može preživeti Monstrume se pojavljuje na kraju, kada u neverovatnom spletu okolnosti treće koleno Marinkovića saznaje pravu istinu i uspeva prvo da pronađe, pa onda iznese iz srbije kosti svoga oca.

Devojka koju je u Srbiji upoznao i zavoleo je ćerka majčine najbolje drugarice, koja ostaje u Srbiji čekajući mogući rasplet sudbinskih poglavlja.

U suštini ovo je priča o zločinima koji su nekažnjeno zidali stubove komunistričke države. Ta mašinerija je bila dirigovana iz samog vrha države i sve strukture su bile upletene u to, tajne službe kako domaće tako i strane.

Surovost, nemilosrdnost, odsustvo Boga i čovečnosti, osećaj nekontrolisane moći, lažni svedoci, karijeristi, podanici, montrirani sudski procesi, oslikavaju mračno vreme koje je sunce istine obasjalo i nakon više od pet decenija izvelo predstavu misterije života.”

Related posts