MILUTIN RANKOVIĆ NA OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE MIŠARSKE BITKE

Državnom ceremonijom na spomen kompleksu Karađorđu i mišarskim junacima danas je obeležena 218. godišnjica Boja na Mišaru. Sveštenstvo Eparhije šabačke ispred spomenika održalo je pomen mišarskim junacima, a vence su položili predstavnici Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, Mačvanskog upravnog okruga i Grada Šapca, brojna udruženja, ustanova i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tradicionalno,  obeležavanju godišnjice Mišarske Bitke prisustvovali su i predstavnici lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, na čelu sa direktorom ustanove Milutinom Rankovićem, koji je redovan gost i učesnik ove tradicionalne manifestacije.

Tom prilikom predsednik Zadužbinskog Društva Prvi srpski ustanak uručio je Milutinu Rankoviću knjigu Mačvanka, a za umetnika iz Lajkovca je rekao da je, uz Dragišu Marsenića i Milića od Mačve, u likovnoj umetnosti za Mačvu najviše uradio.

Između ostalog, na Mišaru postoji  stalna muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru u okviru rekonstruisane zgrade Doma kulture u ovoj mesnoj zajednici, u kojoj značajno mesto zauzimaju sculpture Milutina Rankovića posvećene srpskim velikanima.

Boj na Mišaru ima veliki istoriski značaj za državu Srbiju i srpski narod.

Related posts

Leave a Comment