DAN RUDARA: Budućnost – prilika za bolje rezultate

Ključni stub u proizvodnji električne energije u „Elektroprivredi Srbije“ decenijama je rudarski sektor, a naši Rudarski basen „Kolubara“ i kostolački kop „Drmno“ primer su kako se zajednički prevazilaze teške situacije i postižu rezultati – rekao je Dušan Živković, generalni direktor Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije”, na obeležavanju Dana rudara u Kostolcu.

Živković se zahvalio zaposlenima u rudarskom sektoru za stručnost, znanje i marljiv rad svakog dana u godini, u svim vremenskim uslovima, bilo da su ekstremne vrućine, sneg, led ili kiša.

– Bez obzira na sve izazove, posebno u energetici, vreme u kojem živimo daje nam jedinstvenu priliku da radom, znanjem i voljom za promenama postignemo bolje rezultate, unapredimo poslovanje „Elektroprivrede Srbije“ i dostignemo naš zajednički cilj – moderan i uspešan EPS. Svako od nas ima svoj, važan zadatak na tom putu i uveren sam da zajednički, kao i do sada, možemo postići uspeh. Potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora juče stvoreni su uslovi za srednjoročnu stabilnost proizvodnje električne energije, statusa zaposlenih i boljeg vremena ispred nas – rekao je generalni direktor EPS AD.

Na Spomen obeležju rudaru u Starom Kostolcu položeni su venci u čast generacija koje su radile u nekadašnjim podzemnim i sadašnjim površinskim kopovima lignita. Vence su položili Veljko Kovačević i Stefan Srbljanović, državni sekretari u Ministarstvu rudarstva i energetike, Milan Novaković, šef kabineta ministarke rudarstva i energetike, Dušan Živković, generalni direktor EPS AD, Zoran Milošević, direktor za proizvodnju uglja u ogranku „TE-KO Kostolac“, predstavnici kostolačkog sindikata, Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i Serdžo Krstanoski, predsednik Gradske opštine Kostolac sa saradnicima.

Mladi inženjer rudarstva iz „TE-KO Kostolac“ Miloš Suzić je istakao da je proizvodnja uglja na kopu „Drmno“ stabilna, a tehnologija se ubrzano modernizuje i automatizuje.

– Uspešno realizujemo proizvodnu politiku „Elektroprivrede Srbije“ i snabdevamo blokove termoelektrana. Naša posvećenost ovom poslu prožeta je i novim energetskim kapacitetima, pre svega novoizgrađenim blokom B3, koji je važna poluga razvoja cele zemlje,  ali i zelenom energijom izgradnjom vetroparka i solarne elektrane – rekao je Suzić. – Svako vreme nosi nove izazove, a naši su tehnološka modernizacija, stabilna proizvodnja i sigurno snabdevanje električnom energijom građana Srbije. Nastavićemo tradiciju i budućim generacijama izgraditi novu, moderniju budućnost.

Foto: Danilo Mijatović

Related posts

Leave a Comment