ORRŽANA 11. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Danas je održana 11.-ta po redu u aktuelnom sazivu sednica Opštinskog veća opštine Lajkovac, na čijem je dnevnom redu bilo 18 tačaka, od čega je osam predstavljalo verifikaciju prethodno donetih zaključaka.

Predsedavajući današnjeg zasedanja, zamenik predsednika Obrad Milutinović, pre svega je obrazložio najznačajnije redovne tačke na koje su članovi Opštinskog veća dali saglasnost.

„Dali smo pozitivno mišljenje na uputstvo za pripremu Odluke o budžetu za 2025. godinu sa projekcijom na 2026. i 2027. godinu. Direktni i indirektni korisnici izrađuju predlog programa i plana rada za sledeću godinu. Predlog finansijskog plana obuhvata rashode i zahteve za trošenje za trogodišnji period iskazane po budžetskim klasifikacijama i sve druge detalje, tabele i pisana obrazloženja.

Osim toga, dali smo saglasnost na raspodelu prošlogodišnje dobiti komunalnog preduzeća Gradska čistoća, koja je u 2023. ostvarila dobit od 22.404.000 dinara. Raspodela dobiti će biti izvršena u skladu sa zakonom, odnosno 50 posto za investicije, a 50 posto za ostale namene.

Razmatran je Predlog Stručne komisije za odobravanje programa u oblasti sporta, odnosno za usvajanje izveštaja za drugi kvartal 2024. godine, kao i završnog izveštaja FK Proleter iz Bajevca za organizaciju manifestacije Uskršnje radovanje.

Dosta je tačaka prošlo verifikaciju, među njima je i organizacija gradske slave, odnosno troškovnik upravo završene manifestacije „Dani Lajkovca“, kao i novi konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata za izgradnju, održavanje i obnovu verskih objekata iz opštinskog budžeta.”

Među verifikovanim zaključcima nalazi se nekoliko vrlo značajnih, o čemu je posle sednice u izjavi za medije takođe govorio Obrad Milutinović:

„Opštinsko veće je danas dalo saglasnost na višegodišnju kapitalnu investiciju komunalnog preduzeća – nabavku „vome“ putem lizinga, vrednost vozila je 29,5 miliona sa PDV-om. Po nabavci biće predato Gradskoj čistoći na upotrebu. Brojne su prednosti tog specijalnog vozila: ne samo otpušavanje fekalne kanalizacije, nego i čišćenje kišne kanalizacije posle zimskog perioda, kada se koristi dosta soli i rizle pa je velika verovatnoća da će nakon toplenja snega kišna kanalizacija biti zapušena na pojedinim mestima, zbog čega voda ostaje na površini tla i stvara probleme.

Razmotrili smo i opravdanost upotrebe budžetske rezerve za bunar u Jabučju, gde je bio problem sa dubinskom pumpom i potisnim pumpama zbog prekomerne upotrebe vode, zbog čega je došlo do zagušenja dubinske pumope pa smo taj problem morali hitno da rešimo.”

Na današnjoj sednici jedna od vrlo važnih tačaka je saglasnost na izgradnju kapele u Nepričavi na period od dve godine. U prvoj godini je opredeljeno 9 miliona dinara, a ostatak u sledećoj budžetskoj godini.“

Doneta je i odluka o podeli boračkih kartica učesnicima u oružanim sukobima na teritoriji Republike Srbije, ukupno 21 korisnik je ostvario to pravo. „Ovom prilikom bih se zahvalio svim ljudima koji su učestvovali u ratu, neki su nažalost položili svoje živote za otadžbinu braneći je od spoljnog neprijatelja, zbog čega mi danas možemo da se krećemo Srbijom kao slobodni građani.

Za obnavljanje voznog parka opštine Lajkovac predvođena su dva vozila: terensko „škoda kaming“ i putničko vozilo-limuzina ukupne vrednosti 8.730.000 dinara sa PDV-om, kroz lizing, period otplate je pet godina. Stari vozni park biće otuđen u skladu sa zakonom, odnosno dat na licitaciju.”

Milutinović je podsetio da je u toku Javni poziv za direktne korisnike za ostvarivanje prava energetske efikasnosti i apelovao na firme da se prijave.

„Raspisan je pre dvadesetak dana i trenutno nema ponuđača, zato molim sve zainteresovane firme koje imaju mogućnost da rade energetsku sanaciju stambenih objekata na teritoriji opštine Lajkovac da se prijave. Tekst konkursa i prateća dokumentacija nalaze se na sajtu opštine Lajkovac, na posebnom  baneru Energetska efikasnost, tu sve mogu pronaći. Zašto apelujem? Ako ne budemo imali direktne korisnike onda ne možemo ni raspisati konkurs za fizička lica, koja biraju direktne korisnike (firme) koje će raditi energetsku sanaciju njihovih objekata.“

Related posts

Leave a Comment