POTPISAN UGOVOR VREDAN 35 MILIONA ZA ENERGETSKU SANACIJU STAROG DELA VRTIĆA

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković potpisao je danas sa ministarkom rudarstva і energetike Dubravkom Đedovic Handanovic Ugovor za energetsku sanaciju objekta starog dela PU “Leptirić”. Vrednost radova predviđenih danas potpisanim i uručenim ugovorom je 35 miliona dinara.

Idejni projekat energetske sanacije starog objekta vrtića koji je stavljen u funkciju 1986. godine finansirala je lokalna samouprava. Opredeljenim sredstvima biće izvršena zamena stolarije na pasareli, zamena krovnih prozora, izrada oluka, spuštanje plafona, zamena kompletnih podova u objektu gde su jaslice, termoizolacija, fasada i izrada pilastera i žaluzina koje će dodatno da smanje osunčanost prostorija za boravak dece.

Ministarka rudarstva i energetike uručila je danas u zgradi opštine Smederevska Palanka, koja je energetski sanirana kroz isti program, ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 41 opštini i gradu u Srbiji.

– Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je ove godine 800 miliona dinara, dvostruko više sredstava u odnosu na 2023. godinu, za energetsku sanaciju vrtića i predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, biblioteka, domova kulture, zdravstvenih ustanova, zgrada opštinskih uprava, rekonstrukciju javnog osvetljenja u 41 opštini i gradu, sa kojima smo danas potpisali ugovore, a ukupna vrednost ulaganja Ministarstva i lokalnih samouprava iznosi blizu 1,3 milijardi dinara – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je rekla da je ove godine na javni poziv prijavljeno dvostruko više gradova i opština u odnosu na prošlu godinu, i da će sanirati dva puta više objekata.

Đedović Handanović je ukazala da će se završetkom energetske sanacije škola, vrtića, zdravstvenih centara, dečjih odmarališta za koje su danas potpisani ugovori, uštedeti oko 9.000 MW/h toplotne i električne energije na godišnjem nivou, dok će smanjenje emisije ugljen-dioskida iznositi oko 5.500 tona godišnje. U rekonstruisanim objektima smanjiće se potrošnja energije od 20 do 50 odsto.

Dakle, osim stambenih objekata, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora.

Energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije“. U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri puta veća u odnosu na zemlje Evropske unije, a dva puta u odnosu na zemlje regiona.

Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.

Ministarstvo rudarstva i energetike nastaviće da realizuje programe koji smanjuju troškove građanima i javnom sektoru, daju doprinos zaštiti životne sredine i stabilnosti energetskog sistema.

Podsećamo, oopština Lajkovac je sredinom meseca maja prošla i na Konkursu Ministarstva energetike za unapređenje energetske efikasnosti na stambenim objektima. Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković potpisao je tada Ugovor o sufinansiranju dela Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova građana koji ne spadaju u socijalno ugrožene kategorije, koje sprovodi opština Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment