SJAJAN DAN ZA NAJMLAĐE

U finišu manifestacije “Dani Lajkovca”, u svom ustaljenom terminu dan uoči Ognjene Marije, na trgu ispred Gradske kuće organizovan je tradicionalni uvek popularni i izuzetno posećen Dečiji dan i Dan folklora.

Najmlađi su imali sadržajan program prepun iznenađenja, uz nastup baletskih grupa, folklore, glumaca sa predstavom Čarobni štapić, mađioničara, omiljenih maski junaka iz animiranih filmova, klovnova, štulaša žonglera, animatora, obilje šarenih kostima, zanimljivih koreografija, uključujući i tobogan postavljen u šetališnoj zoni, što je donelo obilje iskrenih osmeha i radosti.

Impozantnim plesom i defileom predstavile su se Belocrkvanske mažoretkinje, koje su svojim spektakularnim nastupom otvorile ovogodišnji Dečiji dan, u okviru manifestacije “Dani Lajkovca”.

Turistička organizacija opštine Lajkovac bila je organizator nastupa Belocrkvanskih mažoretkinja na Dečijem danu i ovo je prvi put da mažoretkinje i to vrhunske nastupaju u Lajkovcu, a organizator svih ostalih programa Dečijeg dana bio je Kulturni centar “Hadži Ruvim”.

Milutin Ranković, direktor KC „Hadži Ruvim“ i predsednik organizacionog odbora manifestacije Dani Lajkovca je na samom početku Dečijeg dana rekao:

“U okviru Dana Lajkovca održava se Dečiji dan i dan folkolora jer smo nekada imali veliki folkolorni ansambl i ovaj dan se posvećivao folkloru, a kako su se širile sekcije Kulturnog centra  to se proširilo i na Dečiji dan.

Zato danas ovde možemo videti i animatore, folkloraše, tobogandžije, mađioničare, glumce, dečija pozorišta i multimedijalni program, a naravno i one koji vežbaju pod našim krovom –  umetnike, to su mlade balerine, Baletski studio IN, a i naš Folklorni ansambl KC „Hadži Ruvim“ koji je za ovu priliku pripremio sedam koreografija.

Dani Lajkovca su posvećeni Ognjenoj Mariji, Gradskoj slavi opštine Lajkovac, koja je nekada bila i slava mašinovođa i preslava varošice Lajkovac. Tradicionalno ovaj dan se proslavlja kao vašar i sve je posvećeno Ognjenoj Mariji, pa će posle programa za Dečiji dan i folklora koji se završava oko 21čas, biti održan koncert folk muzike na kome će nastupati Haris Džinović i sa svojim bendom održati solistički koncert. Već narednog dana 30.jula na dan Ognjene Marije nema odmora već nas očekuje u 8 časova liturgija povodom gradske slave i rezanje slavskog kolača, a u večernjim satima imamo ponovo koncert Sergeja Ćetkovića koji će ujedno i zatvoriti Dane Lajkovca koji su i počeli brojnim manifestacijama.

Sve to je bilo moguće samo u organizaciji opštine Lajkovac, KC “Hadži Ruvim”, Turističke organizacije, biblioteke i svih ustanova u opštini Lajkovac. Bilo je tu i raznih sportskih dešavanja, lovačkih i ribolovačkih jer svi žele da daju svoj doprinos Ognjenoj Mariji, našoj Gradskoj slavi.

Dosta dece je došlo da vidi naš program za decu od najmanjih do onih malo većih, ali očekujemo jako puno ljudi kako iz Lajkovca tako i iz okolnih mesta, jer Haris je izuzetno dobar pevač i poznat širokim masama, ima svoju vernu publiku tako da sam siguran da će biti jako posećen večeras. Da nije bilo opštine ne bi bilo finansiranja svega ovoga što vidite,

Najveći deo programa na bini pripada Kulturnom centru,ali učešće su uzele i druge ustanove i udruženja, tačnije svi oni koji su mogli da daju doprinos da ovaj program bude što kvalitetniji i sadržajniji. Ja sam predugo u kulturi i mislim da uvek može bolje i trudićemo se da i dalje unapređujemo naš program i dajemo nove ideje koliko već iduće godine, pa bio tu ja ili neko mlađi sasvim je svejedno. Tradicija se svakako nastavlja i ovi dani posvećeni slavi Lajkovca biće sve zanimljiviji i sadržajniji.”

Organizatori Dečijeg dana i Dana folklora, pod pokroviteljstvom opštine Lajkovac, bili su Kulturni centar “Hadži Ruvim” i Turistička organizacija opštine Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment