ZASEDAO LOKALNI PARLAMENT  

Na četvrtoj redovnoj sednici lokalnog parlamenta, odbornici Skupštine opštine Lajkovac usvojili su godišnji Izveštaj o realizaciji Programa poslovanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko Tamnava” d.o.o. Ub, sa Finansijskim izveštajem za 2023. godinu.

Nenad Peladić je govoreći pred lokalnim parlamentom u Lajkovcu o prošloj godini u ime “Eko Tamnave” podvukao, da su prošlu godinu obeležila dva važna tendera, početak radova na lokaciji u Kaleniću i Ugovor o pridruživanju grada Loznice, opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik regionalnom centru za upravljanje otpadom.

U obrazloženju finansijskog izveštaja stoji da, preduzeće još uvek nije u tržišnom okruženju, tačnije nije  tržišno orijentisani, te da onog trenutka kada bude obavljalo svoju funkciju imaće ili prihode ili gubitak. Ono za šta je osnovano obavlja delatnost, onoliko subvencija koliko povuče toliko ima rashoda, tako da je dobit jednaka nuli.

Regionalni centar bi trebao da počne sa radom krajem 2025. godine. Ovo je rešenje za 15 lokalnih samouprava sa preko 550.000 stanovnika od Loznice, do Barajeva, Obrenovca, Vladimiraca.

Nedano je održana treća redovna sednica Skupštine Regionalnog centra Tamnava d.o.o. Ub i tom prilikom su prvi put su svi predstavnici gradova i opština koji odlučuju u skupštini došli na lokaciju, odnosno  gradilište u Kaleniću i Imali priliku da obiđu radove i vide kako napreduju.

Peladić je podsetio prisutne i da se u svakom momentu može zakazati obilazak radova u Kaleniću.

Usvajanje godišnjih izveštaja “Eko Tamnave” od strane lokalnog parlamenta je redovna obaveza svih lokalnih samouprava okupljenih oko ovog važnog regionalnog projekta.

Odbornici Skupštine opštine Lajkovac dali su zeleno svetlo predlogu Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Opštinske izborne komisije opštine Lajkovac u stalnom sastavu, što je bila zakonska obaveza koja se mora ispuniti u roku od šest meseci od konstituisanja vlasti nakon lokalnih izbora što je obrazložila izvestioc po ovoj tački Mila Lončar Mitrović, predsednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose.

Kako je dnevni red sednice sadržao samo dve taćke, ista je trajala tek nešto duže od pola sata, a nakon što je iscrpljen dnevni red, postavljeno je nekoliko odborničkih pitanja, sva od strane opozicionih odbornika.

Odbornik Zoran Petrović je insistirao na tome da se odbornicima obezbedi materijal za sednice i oprema, kako bi im isti bio dostupan, a postavio je i pitanje, da li lokalna samouprava planira rad Saveta za borbu protiv bolesti zavisnosti.

Odbornici Dragana Tufegdžić i Aca Marković postavljali su pitanja vezana za lokalnu putnu mrežu u Javučju, posebno u Donjem Kraju i Višu, kao i u blizini groblja.

Odbornica Tufegdžić se pre svega zahvalila na nasutom putu u Donjem kraju Jabučja.

Odborničke nadonkade i sa četvrte sednice Zoran Petrović se odrekao i ovaj put svoju odborničku dnevnicu opredelio za lečenje Lane Nedeljković.

Predsedavajući Nenad Džajević je na samoj sednici precizirao kako će funkcionisati upoznavanje odbornika sa materijalom za sednice, zapravo preko odborničkih grupa, a na ostala postavljena odbornička pitanja odgovori će uslediti u pismenoj formi.

Related posts

Leave a Comment