KONFERENCIJA ZA MEDIJE U BEOGRADU NA TEMU DODATNE PODRŠKE OBRAZOVANJU

Udruženje “Bazi Mili” Lajkovac, koje su osnovali roditelji dece sa autizmom, u sredu 23. oktobra u Medija centru na Terazijama u Beogradu organizuje konferenciju za medije na temu “Dodatna podrška obrazovanju –  pravo i praksa”.

Ključna tema je Inicijativa za uvođenje pedagoškog asistenta za decu sa smetnjama u razvoju u sve redovne škole u Srbiji.

Pored toga što je inicijativa potekla iz Lajkovca, Lajkovac je i primer dobre prakse u ovoj oblasti, OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca je redovna škola koja je već zaposlila defektologa / oligofrenologa za podršku deci i nastavnicima.

Konferencija za medije ima za cilj da skrene pažnju javnosti, ali i donosioca odluka, na izazove sa kojima se suočavaju učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u sistemu redovnog obrazovanja.

Osim roditelja, svoja iskustva izneće na konferenciji za medije u Beogradu stručnjaci i nastavnici koji sa decom rade u redovnoj školi.

“Na konferenciji ćemo istaći važnost uloge pedagoškog asistenta za decu sa smetnjama u razvoju kao dodatne podrške u redovnim školama, predstaviti rezultate istraživanja objavljenih u brošuri, izneti iskustva redovne osnovne škole “Mile Dubljević” iz Lajkovca, i otvoriti diskusiju na temu: Kako od prava do prakse.

Udruženje Bazi Mili je pokrenulo inicijativu za izmenu i dopunu Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kako bi se smanjili kriterijumi po kojima obrazovne ustanove mogu da angažuju pedagoške asistente za decu sa smetnjama u razvoju,” kaže predsednica Udruženja “Bazi Mili” Milica Nikolić.

Zašto nijedna redovna škola u Srbiji nema zaposlenog pedagoškog asistenta koji radi sa decom sa smetnjama u razvoju? Kakvu podršku u školovanju dobijaju deca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju redovne škole? Ko pomaže nastavnicima koji sa njima rade, ko roditeljima i ostalim učenicima?

Odgovori na ova pitanja kriju se u nalazima istraživanja koje će javnosti biti predstavljeno u sredu, 23. oktobra u 12 časova u Medija centru.

Istraživanje je radilo udruženje „Bazi Mili“ koje su osnovali roditelji dece sa smetnjama u razvoju, članica Mreže organizacija za decu Srbije (MODS).

Fokus istraživanja je nedostatak pedagoških asistenata za decu sa smetnjama u razvoju u redovnim osnovnim školama i o ovoj temi će govoriti: Milica Nikolić, predsednica udruženja „Bazi Mili“, Bazijeva mama; Biljana Žujović, direktorka OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca, redovna škola koja je zaposlila defektologa / oligofrenologa za podršku deci i nastavnicima; mr Danijela Vuković, pedagog, autor brošure – žena sa invaliditetom, jedna od stručnjaka koji su uveli inkluzivno obrazovanje 2009. godine, u obrazovni sistem Srbije i dr. Stevan Nestorov, u ime Ministarstva prosvete, saradnik za inkluzivno obrazovanje u Sektoru za prevenciju i zaštitu od nasilja i inkluziju osteljivih grupa u obrazovanju.

Projekat „Pedagoški asistent za decu sa smetnjama u razvoju –  novo obavezno zanimanje u inkluzivnoj školi“ je podržan kroz projekat „Prava deteta su ljudska prava“ Užičkog centra za prava deteta, koji je podržan od strane Evropske unije.

Related posts

Leave a Comment