URUČENJE KNJIŽEVNE NAGRADE “RADOVAN BELI MARKOVIĆ”

Svečano uručenje Književne nagrade „Radovan Beli Marković“ za najbolje prozno delo na srpskom jeziku objavljeno 2023/24. godine biće upriličeno u četvrtak 10. oktobra u podne, u porti manastira Sv. Georgija u Ćelijama kolubarskim, u rodnom mestu književnika i na dan njegovog rođenja.

Treći po redu laureat je Aleksandar Gatalica za zbirku priča „Druga violina i druge priče“ u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Na konkurs je pristiglo 106 dela.

Odluku o priznanju doneo je žiri u sastavu: dr Slađana Ilić (predsednik), dr Vesna Trijić i Daren Milivojević iz Biblioteke „Radovan Beli Marković“.

Pobedniku konkursa sleduju povelja i novčana nagrada, a pokrovitelj je Opština Lajkovac.

Podsećamo, prvi dobitnik Književne nagrade “Radovan Beli Marković”, koju je ustanovila lajkovačka biblioteka, bila je Slavica Garonja za roman „Šapati Male Vlaške“, a drugi po redu – odnosno prošlogodišnji dobitnik bio je Emir Kusturica za proznu knjigu „Vidiš li da ne vidim“.

Svečanost povodom uručenja nagrade je kruna manifestacije “Dani Radovana Belog Markovića”, koju u čast i u znak sećanja na Književnika organizuje lajkovačka biblioteka, koja je i ponela ime svog prvog upravnika i jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca.

Related posts

Leave a Comment