POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

U Domu zdravlja Lajkovac juče je za vreme preventivnih pregleda faktički, a danas i formalno počela imunizacija protiv sezonskog gripa. Tokom jučerašnjih preventivnih pregleda, od 52 pregledanih vakcinu protiv sezonskog gripa primilo je njih 18.  

Redovna sezonska imunizacija od danas se sprovodi radnim danima od 7 do 17 časova u prizemlju Doma zdravja, u prostorijama previjališta.

U Lajkovac je za sada stiglo 460 doza vakcina, potvrdio je direktor Doma zdravlja dr Stevan Bajović

“Vakcinacija je krenula danas, imamo 2 tipa vakcine: za mlađe od 65 i za stariju populaciju preko 65 godina, 400 doza četvorovalentne vakcine „Influvac tetra“ proizvođača Abbott Biologicals i 60 doza trovalentne vakcine „Torvaxflu“ Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Vakcinacija protiv sezonskog gripa obavljaće se isključivo u Domu zdravlja, a prethodno pacijent treba da dobije nalog za vakcinaciju od svog izabranog lekara.”

Podsećamo, vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, trudnicama i deci, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi.

Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na Gentamicin.

Related posts

Leave a Comment