UNAPREĐENA PLATFORMA ZA VEĆU BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU

U susret početku nove školske godine unapređena je platforma Pametno i bezbedno za veću bezbednost dece na internetu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu dobio unapređenu i redizajniranu onlajn platformu Pametno i bezbedno, koja promoviše podizanje digitalne pismenosti, kompetencija i bezbednosne kulture kod svih građana Srbije.

U saopštenju se navodi da je pomenuti centar, koji funkcioniše pri Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, prvi i za sada jedini institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović istakao je da je resorno ministarstvo, osluškujući potrebe dece, roditelja, baka, deka, odnosno građana Srbije, unapredilo platformu Pametno i bezbedno.

Pored važnih saveta, edukacija i drugih korisnih sadržaja o pravilnom korišćenju interneta, bezbednom postavljanju sadržaja i mogućnostima onlajn zaštite, putem kontakt forme moguće je prijaviti ugrožavanje bezbednosti na internetu operaterima Nacionalnog kontakt centra, rekao je ministar.

Ministar Jovanović je ukazao na to da će novi izgled sajta korisnicima pružiti mogućnost lakšeg informisanja i edukacije, naglasivši da je ovo još jedna u nizu preventivnih aktivnosti u cilju suzbijanja digitalnog nasilja.

Svi građani imaju mogućnost da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem www.pametnoibezbedno.gov.rs. Pored prijema prijava onlajn ugrožavanja dece i telefonskog i onlajn informisanja i savetovanja, pomenuti centar sprovodi edukacije širom Srbije.

Ukoliko želite da prezentacija bude održana u vašem gradu, opštini, školi ili mesnoj zajednici, kontaktirajte Centar putem imejla bit@mit.gov.rs ili pozivom na broj 19833, dodaje se u saopštenju.

Related posts

Leave a Comment