ZELENO SVETLO ZA DRUGI REBALANS BUDŽETA, ASFALTIRANJE 10 PUTNIH PRAVACA I BROJNI RADOVI

U susret šestoj sednici lokalnog parlamenta, koja će biti održana 8. oktobra, Opštinsko veće opštine Lajkovac  je na 14. sednici usvojilo Odluku o Drugom rebalansu budžeta, što je bila i najznačajnija tačka dnevnog reda. Osim toga, usvojen je i Izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta za period januar-jun. A baš tokom sednice je stigao novi ugovor sa EPS-om potpisan od strane generalnog direktora Živkovića, upravo potpisan i od strane Opštine Lajkovac, kojim opština dobija 180 miliona dinara zbog ukidanja puta Radljevo-Skobalj.

U izjavi za medije predsednik Andrija Živković je prokomentarisao najznačajnije odluke sa 14. sednice Opštinskog veća, najavio najznačajnije infrastrukturne radove do kraja godine i namenu sredstava iz drugog rebalansa:

„Po rečima izvestioca, prihodna strana je ostvarena sa zadovoljavajućih 50 posto, dok je rashodna strana realizovana ispod 50 procenata, sa nekih 35 posto, što je uobičajeno za ovaj period. Biće znatno uvećana u drugoj polovini godine zbog brojnih radova koji kreću još ovog meseca.

Nakon sednice Veća imamo veliki sastanak sa izvođačima radova i nadzornim organima na 10 putnih pravaca koji će biti asfaltirani u oktobru. To su: ulica Alekse Šantića, izgradnja trotoara pored konaka i stadiona Železničara, ulica Milene Pavlović Barili, Hilandarska, put za Rakiće u Donjem Lajkovcu, put za Čovku u Ćelijama, put za Panteliće u Bajevcu, put za Miloševiće u Jabučju, kao i za Bogdanoviće i Saviće u Jabučju. To su radovi koji su ugovoreni, neki su počeli, a neki će početi za koji dan. Nadam se da ćemo do kraja godine započeti izgradnju kapele u Nepričavi, što je ugovoreno, ali imamo žalbu Republičkoj agenciji za zaštitu prava ponuđača, tako da to moramo sačekati.

Za nekoliko dana će biti završena nabavka za sanaciju starog objekta vrtića, gde smo dobili 30 miliona dinara od Ministarstva energetike, tako da će i ti radovi početi do kraja godine. Takođe, uskoro se završava nabavka za izgradnju saobraćajne platforme u ulici Vojvode Mišića kod Bajića kafane, što će doprineti većoj bezbednosti saobraćaja u tom delu, pogotovo za predškolce i učenike koji prelaze tu ulicu.

Posle razgovora sa direktorom Srbija puteva g. Drobnjakom, gotovo je izvesno je da će početi rekonstrukcija glavne ulice, vojvode Mišića, od ulaza u Lajkovac kod Pepeljevačke rampe pa do nadvožnjaka u Lajkovcu. Uskoro bi trebalo da krene sadnja drvoreda od ulaska u Lajkovac do bivše zgrade komunalnog preduzeća, u planu nam je da to nastavimo ka Rubribrezi i Nepričavi. Do kraja godine očekuje nas i sanacija udarnih rupa, ozelenjavanje konaka itd. Tako da će kraj godine obeležiti brojni radovi.

Nadamo se da će od sledeće godine krenuti dva kapitalna projekta za opštinu Lajkovac, u vezi s tim imali smo nedavno sastanak u Ministarstvu za javna ulaganja. To je, pre svega, sanacija vodovodne mreže na teritoriji varošice Lajkovac i izgradnja obilaznice, što će kao dva prioritetna kapitalna projekta promeniti sliku naše opštine.“

Predsednik Živković je konstatovao da drugi rebalans nije nalik prvom, jer se raspolaže sa puno manje sredstava.

„Imamo nekoliko ušteda na određenim projektima, nekih 20 miliona dinara, a veći deo novca opredelili smo za rešavanje pitanja vodosnabdevanja u višim delovima Lajkovca: izgradnju i spajanje Moravske ulice i dr Bankovića na podstanicu u Vojnom krugu vrednosti oko tri miliona dinara.

Odvojili smo novac za projektovanje dve nove podstanice što će doprineti da viši delovi Lajkovca i viši spratovi stambenih zgrada imaju normalan pritisak. Biće projektovane do kraja godine, a realizacija će početi sledeće godine. To su podstanica Lovac i nova podstanica Bajić.

Odvojili smo novac za kupovinu novogodišnjih paketića za decu iz socijalno ugroženih kategorija i socijalne pakete za materijalno ugrožene najstarije stanovnike.

Odvojili smo tri miliona za izgradnju nove ograde u OŠ „Dimitrije Tucović“ u Jabučju i 800.000 za fasadu škole „Mile Dubljević“ u Donjem Lajkovcu.

Dodali smo milion dinara za Program vantelesne oplodnje jer smo imali još zahteva, odnosno potencijalnih korisnika u ovom delu godine.

Izdvojili smo i 1,2 miliona za kupovinu novogodišnjih ukrasa jer je prethodnih godina bila zamerka da je Lajkovac za novogodišnje praznike slabije okićen.“

U obraćanju medijima Andrija Živković se osvrnuo na značajnu temu van dnevnog reda, a to je da je stigao novi ugovor sa EPS-om potpisan od strane generalnog direktora Živkovića, upravo potpisan i od strane Opštine Lajkovac, kojim naša opština dobija 180 miliona dinara zbog ukidanja puta Radljevo-Skobalj.

„Očekujemo da do kraja godine ili početkom sledeće novac bude prebačen na račun opštine. Kao što smo najavili, ceo iznos biće opredeljen za Jabučje. Siguran sam da ćemo se sa odbornicima i predstavnicima Mesne zajednice dogovoriti šta je najpotrebnije Jabučju, kako bi kvalitet života u ovom naseljenom mestu bio što  bolji.“

Uz Odluku o drugom rebalansu, prihvaćene su Treće izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta i Treće izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“. Na 14. sednici usvojen je Izveštaj o radu PU „Leptirić“ za 2023/24. i Plan rada ustanove za 2024/25. godinu.

Related posts

Leave a Comment