PROGRAM OBELEŽAVANJA DEČIJE NEDELJE U “LEPTIRIĆU”  

Dečija nedelja, najveća nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava je pred vratima, a ove godine se održava pod sloganom „Ja sam dete imam plan: tolerancija i ljubav za svaki dan!“

Cilj obeležavanja Dečije nedelje jeste skretanje pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima.

Po rečima direktorke lajkovačke Predškolske ustanove“Leptirić” Mile Lončar, mališane tokom Dečije nedelje očekuje obilje zanimljivih, zabavnih i edukativnih sadržaja:

“Tokom Dečije nedelje, PU „Leptirić” tradicionalno organizuje niz prigodnih aktivnosti. U skladu sa ovogodišnjim sloganom Dečije nedelje „Ja sam dete imam plan: tolerancija i ljubav za svaki dan!“ i u skladu sa Novim programom „ Godine uzleta“ koji predškolska ustanova primenjuje od 1. septembra pretprošle godine, napravljen je program obeležavanja Dečije nedelje. Ove godine dogovor je da se na nivou jaslenih i vaspitnih grupa naprave programi, pa ih iz tog razloga ima pet, nisu objedinjeni kao ranije, već su osmišljeni po uzrasnim grupama.”

Celokupan program ovogodišnje manifestacija „Dečija nedelja“ koja se održava pod sloganom „Ja sam dete imam plan: tolerancija i ljubav za svaki dan!“ biće realizovan od 7. do 11. oktobra, po uzrasnim grupama u PU “Leptirić”.

PROGRAM AKTIVNOSTI MLAĐE JASLENE GRUPE:

PROGRAM AKTIVNOSTI JASLENE GRUPE:

PROGRAM AKTIVNOSTI SREDNJE I STARIJE VASPITNE GRUPE:

PROGRAM AKTIVNOSTI GRUPE U GODINI PRED POLAZAK U ŠKOLU – POLUDNEVNI BORAVAK:

PROGRAM AKTIVNOSTI GRUPE U GODINI PRED POLAZAK U ŠKOLU – CELODNEVNI BORAVAK:

Prigodnim sadržajima Dečija nedelja se početkom svakog oktobra realizuje i u svim školskim i predškolskim ustanovama u opštini Lajkovac, s ciljem poboljšanja položaja deteta uz podizanje odgovornosti okoline za njihovo kvalitetno odrastanje, pre svega porodice, škole i države.

Ovo je inače jubilarna godina, kada se navršava 90 godina od početka organizovane brige o deci na području opštine Lajkovac.

Doprinos realizaciji programa Dečije nedelje i ovoga puta daju lokalna samouprava i lajkovačke ustanove kulture prvenstveno, ali i drugi subjekti u lokalnoj zajednici.

Dečija nedelja je manifestacija sa dugom tradicijom, a prvi put je proslavljena 1934. godine. Uključivanjem u Zakon o društvenoj brizi o deci 1987. godine, a na inicijativu organizacije Prijatelji dece Srbije, a kasnije i u Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom 2018. godine, „Dečija nedelja“ je postala zvanični simbol podrške u ostvarivanju prava deteta, a uvek iznova se prilagođava specifičnim i novim potrebama dece – navodi se u programu ovogodišnje manifestacije.

Related posts

Leave a Comment