OBELEŽENA STOGODIŠNJICA ŠKOLE U VRAČEVIĆU

Odmerenom, potpuno prigodnom svečanošću u školskom dvorištu obeležena je stogodišnjica postojanja škole u Vračeviću.

Brojnim prisutnim gostima, sadašnjim i bivšim učenicima, roditeljima i kolegama, na obeležavanju velikog jubileja, s razlogom vrlo lično i prilično emotivno, obratila se direktorka škole Biljana Žujović:

“Ovo je škola u kojoj sam stekla prva školska znanja, škola u kojoj sam bila na praksi dok sam studirala, škola koju su pohađali moji roditelji, moja deca, rođaci, prijatelji i zato što je među vama ovde neko ko je u velikoj meri zaslužan za izbor mog budućeg zanimanja, moja učiteljica i dugogodišnja koleginica Dragana Žujović, koju moram, u nadi da mi nećete zameriti, posebno da pozdravim i da joj se zahvalim.

100 godina…čitav vek postojanja…

Školu su sazidali meštani sela za svoju i decu okolnih sela.

Za ovih 100 godina škola se menjala i prilagođavala vremenu, ali je svoj osnovni zadatak ispunjavala.

Iznedrila je profesore, lekare, sudije i advokate, inženjere, oficire, zanatlije, ratare. Iznedrila je vredne i poštene ljude.

Dok živi škola, živi i mesto.

Raduje me činjenica da se sve veći broj mladih bračnih parova  odlučuje narađanje više dece i uprkos trendu migracija ka gradovima ,želim da verujem da će ovde učiti „ neki novi klinci“ i da će neko od njih ovde obeležavati nove jubileje.”

Na svečanosti povodom stogodišnjice škole, o istorijatu škole koja je danas Izdvojeno odeljenje lajkovačke OŠ “Mile Dubovljić”, govorio je profesor istorije, Rajko Sarić. Očekivano, u istoriji dugoj čitav jedan vek, nije profesor Sarić propustio ni jedan detalj, niti jedno ime vezano za istoriju škole u Vračeviću, koja je značajan segment istorije školstva na području opštine Lajkovac.

Direktorka škole Biljana Žujović zahvalila se svima koji su na bilo koji način pomogli funkcionisanju škole i uručila zahvalnice, a dobitnici zahvalnica su se prigodnim rečima obratili prisutnima, i to vrlo emotivno.

Zahvalnica je uručena Ministarstvu prosvete, odnosno dr Zorici Jocić načelnici Školske uprave Valjevo, za sredstva opredeljena školi povodom jubileja, a od kojih je kupljeno nešto nameštaja i nastavnih sredstava.

Opštini Lajkovac zahvalnica je uručena za sredsva opredeljena školi kojima je u godini jubileja konačno rešen višedecenijski problem u vodosnabdevanju, izgrađeno dečije igralište i nova ograda.

Potomcima sveštenika Milutina V. Žujovića Vesni Žujović, Slavici Petrović, Đorđu Žujoviću i Branku M. Žujoviću, zahvalnice su uručene zbog brojnih donacija školi, a posebno zbog napora da uđu u trag biblioteci svog pretka:

“Školi u Vračeviću je 1931. godine poklonjeno 265 knjiga. Reč je o najstarijim izdanjima Srpske književne zadruge koja je škola u Vračeviću dobila od jednog od osnivača SKZ, učitelja u Bogovađi i sveštenika u Markovoj Crkvi i Cvetanovcu, od čoveka u čijoj su kući svojevremeno boravili Živojin Žujović i ruski naučnik Rovinski, Milutina V. Žujovića. U jednom trenutku pre 15-tak godina izgubio se trag knjigama i ormaru u kome su i poklonjene. Potomci sveštenika Milutina Vesna Žujović, Slavica Petrović, Đorđe Žujović i Branko M. Žujović su pre nekoliko godina počeli da traže te knjige i srećom najveći deo je pronađen, ali bez ormara. Od Nedavno su knjige ovde u školi gde i treba da budu u ormaru koji su donirali Vesna, Slavica i Đorđe. Ovo nije jedina donacija ovih ljudi i zbog toga im se zahvaljujem”, rekla je direktorka škole.  

Zahvalnica je uručena novinaru Branku M. Žujoviću, koji je donirao spomen ploču učiteljima Radmili i Milivoju Krstiću, koji su svojim peagoškim radom, obeležili jedno vreme, u želji da to ostane zapamćeno.

Na sadržajnoj priredbi povodom jubileja učestvovali su učenici škole u Vračeviću, učenici matične škole u Lajkovcu i Folklorni ansambl Kulturnog centra “Hadži Ruvim”.

Povodom jubileja, na svečanost u Vračeviću došli su i učenici iz Bogovađe i Ćelija, sa svojim nastavnicima, kao i predstavnici PU “Leptirić”.

U hladu stoletnog hrasta pod zaštitom države, u gotovo bajkovitom ambijentu seoske škole sa dušom i  tradicijom jednog čitavog veka, svečanost je bila dostojna jubileja.

Neko od prisutnih reče: “Bilo je ovo prvih stogodina škole u Vračeviću!”

Related posts

Leave a Comment