USPEŠAN PROJEKAT VREDAN 219 MILIONA EVRA ZA BOLJU EKOLOGIJU  

Delegacija JICA posetila ODG postrojenje u TENT A

Uspešno je završena izgradnja postrojenja za odusmporavanje (ODG) u TENT A i veoma smo zadovoljni našim zajedničkim projektom koji doprinosi unapređenju zaštite životne sredine i smanjenju emisija sumpor-dioksida -rekao je Tojama Kei, generalni direktor odseka Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Srednji istok, saopšteno je iz EPS –a.

On je istakao da postrojenje za odsumporavanje produžava radni vek TENT A, što je višestruko značajno za energetsku sigurnost. Generalni direktor odseka JICA za Evropu i Srednji istok rekao je i da je neophodno da se pokloni pažnja održavanju ovog složenog sistema, kao i profesionalnoj obuci zaposlenih, te da će JICA i u budućnosti nastaviti sa podrškom energetskom sektoru Srbije.

Srđan Josipović, direktor za proizvodnju energije u TENT, predstavio je projekat odsumporavanja na četiri bloka TENT A, vredan 219 miliona evra, i naglasio da se isto postrojenje gradi  i u TENT B.

– Sa ovim ekološkim projektima na našim najvećim termoelektranama u Srbiji obezbeđujemo bolju zaštitu životne sredine uz puno poštovanje evropskih  ekoloških  standarda. To znači da će emisija sumpor-dioksida biti ispod 200 miligrama po kubnom metru, a emisija praškastih materija ispod 20 miligrama po kubnom metru – rekao je Josipović. – Uprkos eksternim problemima koji su pratili realizaciju ODG postrojenja u TENT A, pandemiji COVID 19 i sukobu u Ukrajini, zahvaljujući naporima obe strane, postrojenje smo uspešno izgradili i uspešno pustili u rad. Danas ovo postrojenje ima odlične rezultate i intenzivno se radi na obukama zaposlenih koji upravljaju proizvodnjom u ovako složenom sistemu.

Delegacija JICA obišla je postrojenje za odsumporavanje, a Ljiljana Velimirović, rukovodilac projekta ODG predstavila je  performanse i dosadašnje rezultate. Tokom obilaska istaknuta je zajednička spremnost za nastavak saradnje na budućim projektima.

Related posts

Leave a Comment