DO 20. SEPTEMBRA DOSTUPNA DRVOREZBARSKA IZLOŽBA ZORANA MILUTINOVIĆA

U Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” jeu prisustvu brojne publike otvorena autentična  drvorezbarska izložba autora Zorana Milutinovića.

Ovo je prvo predstavljanje autora koji vodi poreklo iz Jabučja, upriličeno simbolično na 220-tu godišnjicu Ruvimove smrti, najvećeg srpskog drvorezbara svog vremena.

Prisutnima se najpre prigodnim rečima u ime organizatora obratio Milutin Ranković, direktor Kulturnog centra “Hadži Ruvim”, izrazivši posebno zadovoljstvo što je izložba realizovana u godini za Lajkovac važnih jubileja.

O autoru i njegovom stvaralaštvu je na otvaranju izložbe govorila Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti:

“Zoran Milutinović svoj stvaralački put započinje 2000. godine, otkrivanjem drvorezbarstva kao jedinstvene tehnike, u kojoj se kroz tradicionalan ali i eklektičan pristup likovnom mišljenju, umetničke ideje ovaploćuju na sasvim precizan način. Kako je rezbareno drvo često zauzimalo posebno mesto u religijskoj umetničkoj praksi, a samo drvo imalo izuzetan sakralni značaj, u hrišćanstvu je ova tehnika uglavnom bila rezervisana za izradu ikonostasa, ikona, crkvenog nameštaja, ali i vrata koja su se posebno ukrašavala zbog svoje važne simboličke uloge. Međutim, potreba za nekom vrstom privatne pobožnosti, svakako je uslovila pojavu velikog broja predmeta hrišćanskog kulta u svakodnevnom životu. Zoran Milutinović u svom radu upravo neguje hrišćansku simboliku, sa odlučno izvedenim figuralnim, geometrijskim i floralnim motivima u najčešće plitkom reljefu. Figuracija je često vrlo ekspresivna, sa naglašenim i grublje izvedenim linijama, dajući posebnu definiciju pokreta i stavljajući akcenat na lica na kojima se ogleda kontemplativna osobenost prikazane osobe. Teme koje u svom radu obrađuje tiču se i pop kulture, mitologije i istorije, te tako u drvetu susrećemo Diznijeve junake, astečke bogove, Marvelove superheroje poput Spajdermena. Komunikacija koja dolazi kroz obradu drveta, iznova pretpostavlja onu nedokučivu tačku susreta fizičkih svojstava samog materijala i stvaralačkog potencijala autora da izvede estetski cilj. Izložba Zorana Milutinovića u Kulturnom centru „Hadži Ruvim“ koji nosi naziv po jednom od najznamenitijih srpskih drvorezbara i grafičara 18. veka, od čije smrti se ove godine navršava tačno 220 godina, odlična je prilika da se upravo kroz isticanje značaja ovog relativno zaboravljenog umetničkog medija, obeleži godišnjica smrti velikog umetnika.”

Doživljaj izložbene postavke upotpunilo je iskreno i jednostavno obraćanje autora Zorana Milutinovića, koji je kao bivši pripadnik MUP-a, nakon burnih 90-ih godina pronašao sebe u drvorezbarstvu. Naglasio je i da umetnost daje značajan doprinos u ublažavanju sve prisutnije otuđenosti ljudi.

Atmosfera na otvaranju izložbe je bila sjajna, a izloženi eksponati su animirali punu pažnju publike.

Izložbena postavka radova drvorezbara Zorana Milutinovića u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac dostupna je javnosti do 20. septembra.

Related posts

Leave a Comment