CRVENI KRST OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

Međunarodni dan nestalih, dan kada se svi zajedno sećamo nestalih osoba, kada pozivamo na  solidarnost sa članovima njihovih porodica i pravo porodica da znaju sudbinu svojih voljenih nestalih u sukobima, obeležava se u celom svetu svake godine 30. avgusta.

Crveni krst Srbije poklanja posebnu pažnju rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocenjivog značaja za porodice nestalih, lica ali i čitave zajednice. Rešavanje sudbine nestalih jeste prioritetna aktivnost Službe traženja Crvenog krsta Srbije.

Crveni krst i ove godine skreće pažnju javnosti da ni trideset godina od početka ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije hiljade porodica nisu saznale istinu o sudbini svojih najmilijih, žive u neizvesnosti i još uvek čekaju na odgovor.

Ove godine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih danas su održane brojne  komemorativne konferencije za štampu i okupljanja u više gradova Srbije, nako kojih su članovi porodica nestalih i njihovi gosti u Beogradu, Kraljevu, Nišu i Gračanici položili vence i cveće na spomenike koji simbolizuju stradanje njihovih voljenih članova porodica, podsećaju iz Crvenog krsta Lajkovac.

Related posts

Leave a Comment