DIJABETES SE LEČI I KONTROLIŠE

U kalendaru zdravlja Svetske zdravstvene organizacije, 14. novembar je posvećen borbi protiv šećerne bolesti kao Svetski dan.

Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije u našoj zemlji preko 700.000 ljudi boluje od dijabetesa, što je oko 12% populacije odraslog stanovništva.

Dok šećerna bolest poprima oblike epidemije kao najbrojnija nezarazna bolest, zapažanje dr Katarine Odanović, subspecijaliste endokrinologije, šefa Odseka endokrinologije Zdravstvenog centra Valjevo,  za period od pre jedne decenije, bi bilo da u endokrinološkim ambulantama je od deset pregledanih, čak devet pacijenata bolovalo od dijabetesa, a jedan pacijent je imao neki drugi endokrinološki poremećaj.

  • Ono što nam sada predstavlja problem od kada je uveden IZIS sistem jeste da stiče se utisak da dijabetičari teže dolaze na pregled kod endokrinologa, pa nam sada statistički gledano od deset pregledanih pacijenata, njih pet su dijabetičari, a ostalih pet imaju neki drugi endokrini poremećaj, uglavnom poremećaj funkcije štitaste žlezde. Apelujem na izabrane lekare da prioritete u zakazivanju daju upravo ovim loše regulisanim pacijentima koji boluju od dijabetesa, znajući koliko komorbiditeta sa sobom dijabetes donosi – navela je dr Katarina Odanović, subspecijalista endokrinologije koja je navela još da su pacijenti sa visokim prosečnim šećerom sada češće prisutni u ambulantama.

  • Stiče se utisak da raste broj novootkrivenih dijabetičara, a tri godine, zbog Kovida, nedolaska na redovne endokrinološke kontrole dovelo je i do toga da  oni pacijenti koji su pre pandemije Kovida bili dobro regulisani sada postaju loše regulisani. Ono što se takođe može smatrati paradoksalnim jeste činjenica da postoji ogromna navala na ambulante, ali da odeljenski kapaciteti nisu popunjeni jer pacijenti sve više odbijaju hospitalizacije i čini mi se na žalost u poslednje vreme veliki je procenat onih koji odbijaju i uvođenje insulinske terapije – naglasila je dr Odanović, ističući da kao u nijednoj internističkoj grani medicine, upravo u lečenju endokrinoloških poremećaja pre svega dijabetesa, pacijent mora ravnomerno da učestvuje u lečenju sa lekarom.

Dr Odanović je naglasila da se pacijentima mora pomoći pravilno shvate neophodnost uvođenja insulinske terapije u lečenje, kao i izmene stila života pre svega navika u ishrani.

  • Mi i dalje u 21. veku  imamo prisutnu barijeru, kako od strane izabranih lekara da šalju pacijente z ainsulinsku terapiju, tako i od samih pacijenata. Teško je naći ispravan odgovor. Potrebno je imati više vremena da se odvoji po jednom pacijentu kako bi lekar objsnio zašto je u tom trenutku uvođenje insulinske terapije važno kao najbolji terapijski izbor. Mi imamo naše Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja Valjevo i na njemu je velika odgovornost u tom smislu da pripreme pacijente koji su za insulinsku terapiju, koje benefite ona ima, kako bi oni lakše savladali strahove koje imaju. Ja svakom mom pacijentu kažem da je hiperglikemija daleko opasnija od hipoglikemijske krize koja može da se desi. Kada govorimo o idelanoj situaciji u lečenje jednog dijabetičara bi bio uključen čitav tim specijalista, ali za sada dok smo još daleko od te priče, ljudima je od pomoći rad u savetovalištima u smislu edukacije šta sa sobom inulinska terapija nosi, a onda na nama ostaje onaj drugi deo priče kako izgleda merenje glikemija i kako treba da rade dnevne profile glikemije. Ovo je važno i za insulinske i neinsulinske dijabetičare. Nama je trenutno najznačajnije da taj korak u odbijanju insulinske terapije prevaziđemo – zaključila je dr Katarina Odanović i posavetovala da se pacijenti lično češće oslanjaju na Savetovalište za dijabetes.

Zdravie životne navike kojima možemo smanjiti rizik za dijabetes tip 2:

Redovna fizička aktivnost – važna je za održavanje optimalne telesne težine, povećava osetljivost na insulin, doprinosi regulisanju krvnog pritiska, poboljšava fizički izgled i psihičko blagostanje.

Pravilna ishrana – podrazumeva izbor zdravih namirnica, adekvatnu količinu hrane, odgovarajući broj i uvremenjenost obroka. Nedovoljan unos voća i povrća, visok unos energetski bogate hrane, česti obroci „van kuće“, visok unos zaslađenih napitaka i velike porcije pogoduju razvoju gojaznosti i dijabetesa.

Izbegavanje duvanskog dima – dokazano je da je pušenje nezavisan faktor rizika za dijabetes, a kod obolelih povećava rizik od komplikacija dijabetesa – bolesti srca, moždanog udara i problema sa cirkulacijom.

Zdravo spavanje – istraživanja pokazuju da hronični nedostatak sna ili spavanje lošeg kvaliteta povećava rizik od različitih hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti.

Za rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 preporučuje se odlazak izabranom lekaru gde će se nakon procene faktora rizika odrediti nivo šećera u krvi našte, i ukoliko je potrebno uraditi i dodatne analize krvi. Preporučuje se češće testiranje osoba koje imaju predijabetes i onih koji imaju više pridruženih faktora rizika.

Related posts

Leave a Comment