SPORTOM PRONOSE IME I SLAVU LAJKOVCA

Područje opštine Lajkovac obiluje sjajnom, vrlo reprezentativnom sportskom infrastrukturom, brojnim aktivnim kubovima u gotovo svim sportskim disciplinama, mogućnošću da se svako dete bavi sportom, pa uz kontinuirano značajan lokalni budžet za sport koji u ovoj godini domašuje impozantnih 30 miliona dinara, realno je i očekivati da klubovi, sportska društva i pojedinačni sportisti pronose ime i slavu Lajkovca.

U tome svakako prednjači ženski Odbojkaški klub Železničar, Kristina Pantelić i Ivana Damnjanović su dve Lajkovčanke koje su u međunarodnim okvirima izuzetno uspešne u svetu ženskog fudbala, renomirani košarkaški trener sa impozantnom međunarodnom karijerom Nemanja Jovanović – Jogi, a kroz vreme otimali su se klubovi i o fudbalere ponikle u ovdašnjim klubovima, prvenstveno u Železničaru…

Ustaljena priča su planinari Ćire koji već preko tri decenije obilaze svet, a poslednjih godina se po svojim ambicioznim i maštovitim poduhvatima izdvaja Biciklističa sekcija PSD Ćira.

U kalendaru ovomesečnih zanimljivosti svakako će ostati vožnja lajkovačkih biciklista zvanično duga 1732 kilometra, od podnožju planine Švarcvald u Nemačkoj do Lajkovca.

Dakle, od izvora Dunava, za bicikliste Ćire vodi jedan put – do Lajkovca.

Ekipu biciklista činili su pripadnici čak pet generacija, starosti od 38 do 71 godine: Milan Jovanović, Zoran Savić, Milorad Koprivica, Milan i Miliša Mušicki, Miloš Đorđević i Ivan Đurđević.

Po povratku u Lajkovac, na platou Gradske kuće je biciklistima priređen doček, koji je organizovalo PSD Ćira, a prisustvovale su njihove porodice, prijatelji i meštani.

Uz najavu da će naredna vožnja biti humanitarnog karaktera, Milana Jovanović – Jolić, inicijator ideje i organizator ove neobične vožnje kaže:

“Putovali smo od 4. do 22. avgusta, imali smo 18 noćenja, od toga 10 noćenja u kampu pod šatorom i 8 u apartmanima.

Krenuli smo od izvora Dunava iz grada Donaueshingen i tako redom niz Dunav: Ridlingen, Dilingen, Vohburg … Beč, Bratislava, Budimpešta, Sombor, Novi Sad… U Vohburgu sasvim slucajno smo sreli komšiju Nikolu Mešterović koji nam je ukazao gostoprimstvo i mnogo pomogao i mi mu se ovom prilikom mnogo zahvaljujemo.

U Novom Sadu nas je dočekao drug braće Mušicki iz detinjstva Nebojsa Pavlović, kome se takođe zahvaljujemo. Prenoćili smo kod njega u vikendici pokraj samog Dunava, uz kompletno tradicionalno gostoprinstvo.

Za 18 dana prešli smo 1600 km, za 100 sati i 50 minuta vožnje, efektivne.

Nismo imali nikakvih problema i ovom prilikom bih istakao da sam ponosan na moje momke.

Vožnja “bajsom” od izvora Dunava do Lajkovca je moja ideja koju sam intenzivno planirao od septembra prošle godine, od rute i dužine dnevnih deonica i mesta za spavanje, konfiguracije terena, biciklističkih staza i gradova gde i šta imamo da vidimo…

Zahvaljujemo se porodici PSD Ćira, predsedniku Vladi Jakovljeviću, zahvaljujemo se medijima koji su naš poduhvat ispratili, pre svega hvala našim porodicama, familiji i drugarima.”

Organizovali su prethodnih godina biciklisti lajkovačkog Ćire vožnje do Hilandara, Temišvara, Slovenije, Budve, brojne ture po Srbiji, a ono što je izvesno je da će naredni poduhvat biciklista biti humanitarnog karaktera.

Svaka promocija Lajkovca je dobro došla, a kao svojevrsni ambasadori svog mesta sportisti to čine na svoj i svima prihvatljiv način.

Related posts

Leave a Comment