U KONACIMA BIBLIOTEKE NAJMLAĐI PRONAŠLI SVOJU OAZU

Dok stariji mahom još uvek licitiraju da li je nova lokacije biblioteke dovoljno blizu ili daleko, najmlađi Lajkovčani su nesumnjivo ovog leta u Biblioteci “Radovan Beli Marković” pronašli svoju oazu.  

Replike konaka Brene Mihajlović i Radića konak, koji su proglašeni za spomenike kulture kao zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka, u kojima je na novoj lokaciji smeštena biblioteka, privukle su pažnju šire javnosti i pobrale simpatije svih dosadašnjih posetilaca, uz odavanje priznanja lokalnoj samoupravi za brigu o ustanovama kulture.

Pored brojnih sadržaja koji su im na raspolaganju, konaci i biblioteka na novoj lokaciji posebna su atrakcija najmlađima. Dogodilo se to nekako spontano, njihovim izborom.

Nakon otvaranja biblioteke na novoj lokaciji, najmlađi su najpre organizovano dolazili u posetu biblioteci. Dolazila su deca iz vrtića, osnovci iz obe škole i izdvojenih odeljenja na području opštine Lajkovac, kao i srednjoškolci.

Potom je organizovano par dečijih manifestacija u amfiteatru biblioteke, što se pokazalo kao odličan potez, jer amfiteatar na otvorenom pruža sjajne mogućnosti organizatorima, a i deci daje mogućnost prijatnog i kreativno provedenog vremena na otvorenom.

Kako se biblioteka na novoj lokaciji nalaziu neposrednoj blizini škola i sportsko – rekreativne zone, najmlađi su počeli vrlo brzo i sami sve češće da dolaze.  

Manifestacija “Dani Lajkovca” i programi koji se realizuju povodom gradske slave su svakako bili lep povod za dolazak u novi atraktivan prostor Biblioteke “Radovan Beli Markoviić”, posebno za one sugrađane koji to ranije nisu učinili.

Stalna publika programa biblioteke ostala je verna i na novoj lokaciji. Novina je, da su znatno posećeniji bili programi namenjeni najmlađima. Ne samo da su programi za najmlađe bili posećeni tokom trajanja manifestacije, već je zbog velikog interesovanja nastavljena i tokom meseca avgusta realizacija radionica za najmlađe.

Najmlađe je najpre u značajnom broju u biblioteci okupio turnir u šahu, pod nazivom ,,Lajkovački pobednik”, gostovanja dečijih pisaca, potom u još većem broju program ,,Moj bibliotekar” i Mala škola bibliotekarstva, posebno masovne bile su Kreativne družionice i tradicionalna akcija ,,Knjiga na dar”.

Kroz realizovane programe, najmlađi su se sjajno družili, stekli nova saznanja i razvili nova interesovanja, pa je i mesec avgust ostao u znaku okupljanja najmlađih u biblioteci. Deca su izrazila želju da nastave redovna druženja u biblioteci.

Učesnici “Kreativne družionice”  nastavili su da se sastaju svake srede, uz nove edukativne i zabavne igre i nove zanimljive goste I brojna iznenađenja.  

Mala školu bibliotekarstva održava se i dalje svakog četvrtka.  

“Kroz “Malu školu bibliotekarstva” razvijamo ljubav prema knjigama i bibliotečkoj delatnosti. Po prvi put u biblioteci, uspešno je realizovana Mala škola bibliotekarstva. Osnovna ideja je da se deci ukaže na značaj čitanja u procesu obrazovanja i duhovnog razvoja, kao i na lepotu bibliotečkog poziva. Zamišljeno je da radionica traje onoliko koliko učesnici budu želeli i obnovljena je željom učesnika. Očekujemo vas svakog četvrtka u 11 časova, do kraja meseca avgusta”, kažu organizatori.

U toku je i vrlo korisna kcija razmene udžbenika za starije osnovce i srednjoškolce: “Pozivamo sve zainteresovane da učestvuju, tako što će doneti knjige koje žele da razmene. Akcija će trajati do kraja septembra”, dodaju organizatori.

Uvek je nekako povika na mlade, a oni su ipak još neispisana knjiga. Ovaj primer jasno pokazuje, da će kada im se ponude konkretni sadžaji, i najmlađi to rado prihvatiti.

Posebno je lepo što se biblioteka uselila u novi reprezentativni prostor u godini u kojoj je stogodišnjica nastanka varošice Lajkovac, lepo je što nosi ime Radovan Beli Marković i što je deo Lajkovca u kojem se nalazi, osim sportsko-rekreativnog, dobija i kulturne sadržaje.

U konaku Brene Mihajlović smešten je bibliotečki fond sa preko 42 hiljade naslova, sa odeljenjem za odrasle i odeljenjem za decu. Zavičajno odeljenje, spomen soba posvećena poznatom srpskom književniku Radovanu Belom Markoviću i legat Emilije i Radovana Markovića smešteni su u nešto manjem Radića konaku.

U podrumu Radića konaka je autentičan prostor namenjen za književne večeri i druge programe.

Ispred objekata nalazi se velika letnja pozornica koja je dobrim delom već postala centar kulturnih dešavanja.

Predstoje i radovi na dodatnom parternom uređenju, prvenstveno ozelenjavanju prostora dvorišta biblioteke, koje će dobiti sasvim nov izgled i tek zablistati punim sjajem i postati još jedan od prepoznatljiviih znakova varoši sa tradicijom.

Related posts

Leave a Comment