BELOCRKVANSKE MAŽORETKINJE PLESOM I DEFILEOM OTVORIĆE DEČIJI DAN

Ponedeljak 29. jul rezervisan je za Dečiji dan, namenjen najmlađima, uz obilje šarenih kostima, zanimljivih koreografija, iskrenih osmeha i radosti.

Turistička organizacija opštine Lajkovac poziva sugrađane da od 18.30 časova budu na Gradskom trgu gde će se impozantnim plesom i defileom predstaviti Belocrkvanske mažoretkinje, koje će zapravo svojim spektakularnim nastupom otvoriti ovogodišnji Dečiji dan, u okviru manifestacije “Dani Lajkovca”.

Turistička organizacija opštine Lajkovac je organizator nastupa Belocrkvanskih mažoretkinja na Dečijem danu i ovo je prvi put da mažoretkinje i to vrhunske nastupaju u Lajkovcu, a organizator svih ostalih programa Dečijeg dana je Kulturni centar “Hadži Ruvim”.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije opštine Lajkovac Dušice Jovičić, Belocrkvanske mažoretkinje nam dolaze iz Banata, iz Bele crkve, inače predvodnice su Belocrkvanskog karnevala i za svojih 12 godina postojanja učestvovale su na brojnim manifestacijama, karnevalima, festivalima i takmičenjima.

“Za Belocrkvanske mažoretkinje kažu da je njihovo drugo ime osmeh grada. Gde god se pojave svojim stavom, izgledom, atraktivnim i ponosnim držanjem privlače pažnju publike. Juniorski sastav ove godine osvojio je titulu najboljeg mažoret sastava u Republici Srbiji, koje je u maju mesecu održano u Loznici i Banji Koviljači. Krajem avgusta ove godine predstaviće se na Evropskom prvenstvu koje se ove godine održava u Beogradu.

Da napomenem, mažoret ples nastao je negde u 18-om veku, kada su se u Francuskoj pojavile mažoretkinje koje su svojim štapovima određivale smer kretanja orchestra, kao zamena dirigentu na paradama. Vremenom se to promenilo, pa su počeli da koriste mažoret ples koji se razvijao u ono što je danas. Širom sveta mažoretkinje su prepoznatljive po svojim živopisnim uniformama i plesnim koracima, te veštim rukovanjem mažoret štapom u pratnji posebno odabrane muzike. Poslednjih godina osnivaju se širom naše zemlje nove grupe mažoretkinja, koje su rado viđeni gosti tokom raznih manifestacija, bilo da su kiša, sneg ili sunčano.

Dođite da zajedno uživamo u mažoret plesu Belocrkvanskih mažoretkinja i bogatom zabavnom programu za mališane”, poručuje direktorka Turističke organizacije Dušica Jovičić.

Related posts

Leave a Comment