BROJNA I ZNAČAJNA SOCIJALNA DAVANJA IZ OPŠTINSKOG BUDŽETA

Impozantan budžet opštine Lajkovac, koji daje mogućnost istovremeno za investicije i brojna socijalna davanja, je već ustaljeno izbalansiran između investicionog i socijalnog.

Opština Lajkovac ne odustaje od brojnih socijalnih davanja, podrške najboljim studentima, pa i onih koje podržava i država – poput finansiranja vantelesne oplodnje, ili jednokratne pomoći za porodilje koja ostaje uz rekordna izdvajanja Republike Srbije za prvo, drugo i treće rođeno dete.

Sve to daje čvrste osnove za dalji razvoj i unapređenje života građana u lokalnoj zajednici, posebno onih kojima su lokalna socijalna politika i socijalna davaja dragoceni.

Opština Lajkovac je samo u protekloj godini za jednokratne pomoći socijalno ugroženim licima izdvojila 12,6 miliona dinara:

“Veliki je to novac, ali mi se godinama već ne odričemo toga, već se trudimo da svim našim sugrađanima koji žive u teškim uslovima izađemo u susret. Možda je taj prag malo podignut u odnosu na ostale opštine, jer izlazimo u susret i ljudima koji nisu toliko materilano ugroženi, ali dobijaju tu jednokratnu pomoć od naše opštine, rekaoje predsednik opštine Andrija Živković, koji je obrazložio i objektivne razloge zbog kojih su smanjena sredstva lokalnog Programa podrške za sprovođenje vantelesne oplodnje:

„Poslednjih nekoliko godina sve više imamo pomoć od Vlade Republike Srbije, tako da je interesovanje za određene mere lokalnih samouprava daleko manje nego u prošlosti. U prilog tome govori i Program podrške za sprovođenje vantelesne oplodnje koju opština Lajkovac već duži niz godina sprovodi, a za koju je interesovanje znatno manje nego ranije. Razlog je što je država prošle godine povećala starosnu granicu onih koji mogu da konkurišu za vantelesnu oplodnju, pa na lokalu imamo manje korisnika. Prošle godine je odvojeno četiri miliona dinara iz budžeta, a potrošeno je samo dva; imali smo tri zahteva za vantelesnu oplodnju, na žalost jedan nije bio uspešan. Ove godine smo odvojili dva miliona dinara, videćemo da li ćemo to potrošiti. Novac za vantelesnu oplodnju odvajamo prema zahtevima iz prethodnih godina, a kako stvari stoje u godinama koje dolaze sve više ljudi će konkurisati kod države. Koliko god zahteva bude bilo opština Lajkovac će program finansirati i od toga nećemo odustajati“.

Uz konkretna izdvajanja za socijalna davanja iz lokalnog budžeta na godišnjem nivou, opština Lajkovac ima organizovan program mera socijalne politike i jednogodišnja ali i dugoročna planska dokumenta koja su u direktnoj vezi sa njenom realizacijom.

Pored toga, lokalna samouprava nastoji da učešćem na brojnim konkursima obezbedi dodatne pogodnosti za svoje građane.

U budžetu opštine Lajkovac za Program socijalne i dečije zaštite izdvojena su sredstva u iznosu od blizu 48, 2 miliona dinara ito: za jednokratnu pomoć penzionerima nešto preko 9 miliona dinara, za pružanje usluge pomoć u kući odraslim i starijima skoro 4,2 miliona, za jednokratnu pomoć korisnicima boračko invalidske zaštite oko pola miliona dinara,  za podršku deci i porodici sa decom- porodilje 10 miliona dinara, regresiranu cena vrtića 10 miliona, kao i uslugu lični pratilac 4.4 miliona, za podršku rađanju i roditeljstvu – vantelesnu oplodnju je za sada opredeljeno 1.149.100 dinara.

U ovoj godini je za jednokratne pomoći i druge oblike pomoći preko Međuopštinskog Centra za socijalnirad “Solidarnost” izdvojeno 4,5 miliona dinara,  za podršku realizaciji programa Crvenog krsta nešto preko 1,5 miliona dinara, za obavljanje delatnosti ustanova socijalne zaštite 600.000 dinara, za  jednokratnu pomoći i druge oblike pomoći- subvencionisana cena vode 400.000 dinara i interventno snabdevanje vodom 1,6 miliona dinara, za projekte Komesarijata za izbeglice 3,7 miliona dinara i projekat kupovine sesoke kuće sa okućnicom blizu 1,2 miliona dinara.

U budžetu opštine Lajkovac, u okviru drugih programa izdvojena su sredstva za naknade za socijalnu zaštitu iz budžeta u iznosu od preko 12 miliona dinara za sledeće namene: za prevoz i smeštaj dece u posebnu školu million dinara, za studentske stipendije 10 miliona, za učeničke stipendije 610.000, za autosedišta za decu 600.000 i za naknade iz budžeta u slučaju bolesti i invalidnosti 30.420 dinara.

Ovo su taksativne stavke iz budžeta vezane za socijalna davanja, ali su evidentna i brojna druga izdvajanja koja se direktno ili indirektno prepliću i takođe imaju socijalni ili višeslojni karakter, poput plaćenog prevoza za lajkovačke srednjoškolce ili od predstojeće školske godine besplatnih udžbenika za sve osnovce nižih razreda na području opštine Lajkovac.

Pored toga što se olako prihvataju tvrdnje da drugi gradovi i opštine izdvajaju više, uz ova socijalna davanja kumulativno i mere socijalne politike i postojeće usluge socijalne zaštite, opština Lajkovac je pozitivan primer dobre prakse u širem okruženju i upravo prepoznatljiva po socijalnom karakteru budžeta i brojnim socijalnim davanjima.

Ovogodišnji budžet opštine Lajkovac je startovao sa milijardu i 319 miliona dinara, a prvim rebalansom  opštinska kasa je bogatija za 250 miliona dinara.

Related posts

Leave a Comment