HUMANITARNO KNJIŽEVNI SUSRET U ZAVIČAJNOM KONAKU BIBLIOTEKE

U saradnji sa Udruženjem žrtava nasilja HAJR, Biblioteka “Radovan Beli Marković” je u okviru manifestacije “Dani Lajkovca” u Zavičajnom konaku organizovala u formi okruglog stola Humanitarno književni susret i predstavljanje Zbornika poezije ,,Pokušaj da hodaš u mojim cipelama” Udruženja žrtava nasilja HAJR.

Snežana Škorić, direktorka Biblioteke “Radovan Beli Marković” istakla je posebno značaj povezivanja ustanova kulture i civilnog društva, što potvrđuje i ovaj događaj.

Učesnici su bili predsednica Udruženja HAJR Hajrija Ramadani i pesnici udruženja, kojima su se pridružile i dve lokalne pesnikinje. Učešćem u program podršku žrtvama nasilja pružio je i poznati tekstopisac, kompozitor i muzičar Čedomir Rajčić – Čeda Čvorak.

Predstavnici Kulturnog tima, jednog od 13 aktivnih timova Udruženja HAJR, autori književnih radova objavljenih u zborniku: koordinator tima Emina Radevska, Spejtim Sojeva Sole glavni urednik tima, članica tima Irena Đurić i lokalne pesnikinje Radoslavka Lazić i Dragana Andrić, predstavili su svoje stvaralaštvo.   

Svojim prisustvom i predstavljanjem svog književnog stvaralaštva, program je svesrdno podržao i poznati tekstopisac, kompozitor, muzičar i prijatelj Udruženja HAJR Čeda Čvorak.

Hajrija Ramadani je naglasila da se Udruženje HAJR protiv nasilja bori svim sredstvima, a posebno vaspitanjem, kulturom, zdravljem, obrazovanjem, sportom pa i lepotom, i pozvala je sve prisutne i sve subjekte u lokalnoj zajednici da se priključe ostvarenju važnog zajedničkog cilja – borbi protiv nasilja i pomoći žrtvama nasilja.

U pravo sa tim ciljem upriličeno je predstavljanje Zbornika književnih radova pod simboličnim naslovom  “Pokušaj da hodaš u tuđim cipelama” i časopisa ” Hajr” koji izlazi periodično.

Najavljen je i novi zbornik, koji će u septembru biti predstavljen u Beogradu.

Program je imao humanitarni karakter, pa su posetioci kupovinom časopisa HAJR zapravo donirali  sredstva udruženju.

A i biblioteka je ovoga puta postala bogatija za primerke časopisa HAJR i zanimljive Čedine knjige.

Takođe, prisutni su imali mogućnost i da svojim potpisom podrže aktuelnu Peticiju za osnivanje državnog Alimentacionog fonda, što je većina i učinila.

Related posts

Leave a Comment