KNJIGU AUTORSKIH ZDRAVICA MILUTINA RANKOVIĆA ISPISALO PET KALIGRAFA

Klub Ars Nova iz Valjeva izdavač je knjige autorskih zdravica Milutina Rankovića pisanih kaligrafskim pismom, koja je ovih dana završena i nalazi se u štampi.

O tome kako je došlo do ovog izdanja, autor zdravica Milutin Ranković kaže: “Petoro entuzijasta koji se bave kaligrafijom, Jasenka Stanković, Danka Ivanović, Andrea Sokić, Branka Babović i Marko Radeka, a ovu su ovu veštinu  učili i još uvek uče na kursevima  koju organizuje Visoka škola za restauracija i konzervaciju pri SPC,  koji krče put ka afirmaciji svog stvaralaštva, poželeli su da izlažu sa Društvom Vizantija u Beogradu, čiji sam osnivač, a koja u svojim redovima ima akademske iskusne kaligrafe, ali daje i priliku novim članovima da dokažu svoje vrednosti. Tada je jedna od od njih Danka, Ivanović  predložila da oni na panoima ispišu moje zdravice kako bi ih izlagali, a ubrzo se rodila i ideja da se to pretoči u knjigu za čije se izdavaštvo prihvatila valjevska Ars Nova. Iz uredništva ovog udruženja Nenad Obučina i Vlada Dodović poručuju da će prva promocija biti održana 15. seotembra u zajednici Srpskih klubova u Beču, u organizaciji udruženja Fokus. Petar Gojković, čuveni klarinetista i profesor muzike je spreman da u novembru pred Pariskom publikom sa Milutinovim zdravicama priredi kabare, a tada će i knjiga i zdravice na panoima biti predstavljene.

Sa Petrom Gojkovićem sam već nastupao po Evropi i publika nas je zajedno sa oduševljenjem prihvatila, upravo će ta publika i kritika dati konačni i estetski sud o knjizi urađenoj na način gde 5 različitih rukopisa piše stihove jednog autora, a ja sa sigurnošću tvrdim da je u tu ugrađena iskrenost i entuzijazam, ipak je to ručni rad, gde ručno pisani tragovi uzimaju prvenstvo nad standardnim formama.”

Related posts

Leave a Comment