PRVIM REBALANSOM BUDŽETA OPŠTINSKA KASA BOGATIJA ZA 250 MILIONA DINARA

Danas je održana treća sednica Skupštine opštine Lajkovac, na kojoj je usvojen Prvi rebalans budžeta za 2024. godinu, kojim je opštinska kasa bogatija za 250 miliona dinara. To ujedno znači i znatno više novca za investicije, o čemu je nakon sednice u izjavi za medije detaljno govorio predsednik opštine Andrija Živković.

„Jako dobar rebalans u smislu da imamo dosta novca za investicije u narednom periodu.Tu količinu novca ostvarili smo, pre svega, analizom tekućih prihoda i primanja, gde je ustanovljeno da imamo dosta više od novca od poreza koji se ubira u opštini Lajkovac. Nažalost, moram da kažem, imali smo i uštedu jer koncesija za javni prevoz, za koju smo imali planirani novac, nije zaživela zbog žalbe jednog ponuđača. Na sreću svih građana koji koriste javni prevoz danas na skupštini smo usvojili predlog koncesije, odbijena je žalba i nadam se da će sredinom jula zaživeti javni prevoz. Najveći prihod koji je kojim je uvećan budžet ovim rebalansom jeste od rudne rente koju dobijamo od RB Kolubara, odnosno od EPS-a. Imamo oko 130 miliona i 105 miliona po završnom računu, koji je danas usvojen, tako da je budžet ukupno uvećan za 250 miliona dinara. Ponosan sam na takav rebalans i na sve što smo planirali da uradimo do kraja godine.“

Živković je rekao da je jako bitno da su ispunjeni zahtevi svih ustanova i preduzeća –  korisnika opštinskog budžeta, a zatim nabrojao dosta planiranih radova ove godine:

 „Značajna sredstva izdvojili smo za KC „Hadži Ruvim“, pre svega za pet toaleta koji se nalaze u ulaznom delu gde je galerija, takođe smo odvojili milion i po dinara za sanaciju krova iznad kinoprikazivačnice, a najveća stavka je kupovina modernog digitalnog platna, 3,2 miliona, tako da će naš bioskop imati sve moderne standarde za projekciju novih filmova. Ostaje nam da u narednom periodu, u saradnji sa Ministarstvom kulture, kupimo digitalni projektor za prikazivanje filmova kako bismo uklopili sve investicije, kao i renoviranje galerije. Vrtiću „Leptirić“ odvojili smo 750.000 dinara za kupovinu miksera za potrebe kuhinje.

Jako je bitno da smo odvojili 10 miliona dinara za učešće na konkursu Ministarstva energetike za energetsku efikasnost javnih objekata. Pre nekoliko meseci smo konkurisali kod ministarstva za istu namenu, samo za kuće i stanove, dakle za privatne objekte, i dobili 2,5 miliona dinara, toliko će dati i opština, 50 posto sredstava građani. U fazi smo izradi projekta energetske efikasnosti za stari deo vrtića: mi smo odvojili 10 miliona, a od Ministarstva ćemo imati 30 miliona ako prođemo na konkursu, ukupno 40 miliona. Sa tim radovima: zamenom kotlova, zidova, krovova, pasarele i svega ostalog taj objekat će biti praktično nov i skoro isti kao onaj koji smo otvorili 2019. godine. Drago mi je što kontinuirano ulažemo u ustanove u kojima borave naši najmlađi.

Odvojili smo 2.400.000 za rušenje stare škole u Jabučju, u dogovoru sa Mesnom zajednicom odlučićemo šta će biti na tom prostoru; da li sportska hala ili sportski tereni sa tartan podlogom, tribinama i rasvetom. To nam je u planu za naredni period, kada budemo potpisali novi sporazum sa RB Kolubara vrednosti 180 miliona dinara i onda ćemo drugi, iznuđeni rebalans raditi u septembru. Značajna sredstva odvojili smo i za OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, 4.300.000 za izgradnju igrališta sa modernom tartan podlogom u Izdvojenom odeljenju Vračević, 3.500.000 miliona za izgradnju ograde i opremanje nameštajem škole u Vračeviću, u toku su radovi za priključenje na bunar. Sve ovo naglašavam jer nas u septembru očekuje stogodišnjica škole u Vračeviću. Odvojili smo novac za fasadu i spuštanje plafona za školu u Selu Lajkovcu, Ćelijama i Pepeljevcu. Škola u Ćelijama dobila je i igralište čije opremanje sledi.

Za razliku od prethodne dve godine, kada su besplatne udžbenike imali samo đaci prvaci, ove školske godine svi učenici od prvog do četvrtog razreda imaju besplatne udžbenike i to će Opštinu Lajkovac koštati 6 miliona.

Odvojili smo milion dinara za projektovanje plaže bazena. Nadam se da ćemo konkurisanjem kod resornih ministarstava naći novac i da će od sledeće sezone bazen raditi cele godine, pre svega mislim na letnje mesec – jun, jul i avgust – kada ne radi. Mislim da će značiti svim građanima Lajkovca da u letnjem periodu ne idu na bazene susednih opština.

Izdvojili smo novac za izgradnju kapele u Nepričavi, izgradnju nekoliko ulica u Lajkovcu i šire, pre svega mislim na Hilandarsku ulicu, put za Saviće u sklopu ulice Milene Pavlović Barili, put za Miloševiće u Gaju, put za Panteliće u Bajevcu, put za Rakiće u Donjem Lajkovcu, put za Saviće u Jabučju. Odvojili smo i oko 5 miliona za ozelenjavanje, pre svega prostora oko konaka Biblioteke, kao i pet miliona za osvetljavanje amfiteatra, kako bi se kulturni sadržaji nesmetano održavali leti u tom novom prostoru, gde će se ubuduće dešavati razne kulturne manifestacije. Sredstva za ozelenjavanje planirali smo i za formiranje drvoreda na ulazu u Lajkovac, od Pepeljevačke rampe pa skoro do stare zgrade komunalnog preduzeća. Biće posađeno 100 većih sadnica platana, u planu je da drvored bude nastavljen ka Rubribrezi i Nepričavi, odnosno da prati pešačku stazu. Nadam se da ćemo u dogledno vreme imati drvored od nekoliko kilometara koji će promeniti sliku ulaska u Lajkovac. Još kada bude konstruisana buduća ulica, odnosno državni put prvog B reda, sigurno će sve to imati potpuno novi izgled.“

Značajna sredstva odvojena su za projektovanje i izgradnju određenih ulica u samom Lajkovcu.

„Pre svega mislim na bočne ulice koje gravitiraju ka Milene Pavlović Barili, Železničku i Ložioničku. Izdvojili smo sredstva za projektovanje manjih igrališta u seoskim sredinama, kao što smo radili u Lajkovcu i kao što ćemo raditi u Vračeviću tako ćemo u svim selima. Ove godine smo odvojili za projektovanje igrališta u Rubribrezi, Bogovađi i Bajevcu. Zatim, ulažemo u projekte rekonstrukcije postojećih seoskih domova u Ratkovcu, Rubribrezi i Bogovađi.

Radovaće naše najmlađe sugrađane, očekujem da će to biti već u septembru, to veliko igralište između Sportske hale i Srednje škole, sa tartan podlogom i modernim spravama na nekih 500 kvadrata površine. To je skoro pet puta veće od postojećeg u centru Lajkovca, vrednost radova biće 18 miliona dinara. Tako ćemo zaokružiti tu priču jer tu smo renovirali terene osnovne škole, na stadionu Železničara i mini pič teren, odvojili smo novac i za kupovinu plastičnihh sedišta za mini tribine tih igrališta.

Izdvojili smo 2,5 miliona za kupovinu nameštaja za seoske domove čiji završetak uskoro očekujemo, mislim na Pepeljevac i Vračević. Značajna su i 4 miliona za kupovinu zemljišta za buduće reciklažno dvorište koje će se nalaziti u blizini sadašnje deponije, a koja će biti ugašena naredne godine, kada sa radom počne deponija u Kaleniću, čime ćemo rešiti višedecenijski ekološki problem,. Odvojili smo i 9 miliona za učešće u kupovini specijalnog vozila „voma“ za otpušavanje kišne i fekalne kanalizacije za potrebe našeg komunalnog preduzeća. I to su samo neke stvari planirane prvim  rebalansom, nadam se da će građani opštine Lajkovca biti prezavodovoljni planiranim.

Tri miliona je namenjeno za kupovinu kombi vozila, jer smo od Ministarstva za brigu o selu dobili 7 miliona. Prošli smo i na konkursu Ministarstva pravde od sredstava oportuniteta, gde smo dobili tri miliona za sanaciju krova u izdvojenom odeljenju Bogovađa.

Još jednom napominjem da nas očekuje drugi rebalans već u septembru, kada ćemo imati potpisan novi ugovor sa RB Kolubara, a taj novac će biti opredeaen za naseljeno mesto Jabučje u dogovor sa MZ.“

Govoreći o problemima meštana Jabučja, predsednik Živković je rekao:

„Mesna zajednica je upoznata sa svim problemima u Jabučju, apostrofirali smo goruće probleme na šta ćemo upotrebiti najavljenih 180 miliona, a to su, pre svega: proširenje groblja u Jabučju, nastavak izgradnje vodovodne mreže i lokalnih nekategorisanih puteva, kao i uređenje školskog dvorišta. Videćemo da li će na prostoru stare škole biti hala ili moderni sportski tereni sa tribinama i rasvetom, a da se Dom preko puta, koji je i sada uslovan, dodatno upodobi i zimi koristi kao fiskulturna sala.

Što se tiče problema groblja u Jabučju, teško je nešto ispraviti kada se radi pogrešno od starta. Očito da nije posmatrano dugoročno. Po meni, nismo smeli da dozvolimo da se deo grobova i posmrtnih ostataka iz Malog Borka premesti na jabučko groblje, nego je možda za tu namenu trebalo kupiti malu parcelu u blizini, jer je na taj način zauzet dobar deo groblja. Parcela otkupljena dvehiljaditih otkupljena je u površini koja nije mogla da se koristi cela, jer dobar deo predstaljva jarugu, da bi se to saniralo iziskuje značajna novčana sredstva. Takođe, kapela koja nije u funkciji, problem datira iz 2010. godine kada je prav       ljena jer zemljište na kojem je građena nije opštinsko nego privatnog korisnika, kod kojeg nije urađena ostavinska rasprava, tako da sada nemamo modus kako da je ozakonimo. Groblje mora da se proširi, ali ne vidim prostor gde to može sada da se učini, postoje načini da se proširi u blizini, ali po meni to nije humano i dok sam prdsednik opštine to sigurno neću uraditi, da groblje dođe do pojedinih kuća u centru Jabučja. Ono što je sigurno rešenje to je da nađemo privatnu parcelu u blizini i, po proceni Poreske uprave, kupimo je i uredimo.“

Na sednici je usvojen Završni račun budžeta opštine Lajkovac za 2023. godinu, kao i odluke koje,  po pravilu, prate rebalans budžeta: Druge izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta opštine Lajkovac za 2024. godinu i Druge izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“.

Usvojen je i Operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda opštine Lajkovac za 2024. godinu.

Formirana je Komisija za kapitalne investicije i imenovani predsednik i članovi Komisije za planove.

Related posts

Leave a Comment