SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA U ZNAKU PRVOG REKORDNOG REBALANSA BUDŽETA

U Lajkovcu je danas održana deveta po redu u aktuelnom sazivu sednica opštinskog Veća sa obimnim dnevnim redom od 29 tačaka, među kojima su najvažnije svakako bile one koje su se odnosile na Prvi rebalans budzeta u ovoj godini, koji će se pred odbornicima lokalnog parlamenta naći u sredu 26. juna.

Predsednik opštine Andrija Živković ističe da je ovo možda najbolji rebalans budžeta u poslednjih deset godina, imajući u vidu iznos opredeljen za investicije:

“Čuli ste i od izvestioca da je Završni račun za 2023. godinu bio milijardu i devedeset šest miliona dinara, a utrošeno je milijardu i šezdeset miliona. Nakon usvajanja odluke o Završnom računu pristupilo se izradi Prvog rebalansa budžeta za opštinu Lajkovac za 2024. godinu. Ono što raduje jeste činjenica da je ovo možda jedan od boljih rebalansa u poslednjih deset, a možda i više godina. To znači da imamo više novca u odnosu na prethodne godine, a razlog tome su i uvećani prihodi od rente, odnosno mineralnih sirovina od strane EPS-a i RB Kolubara. Ovim prvim rebalansom imaćemo novih oko 238 miliona dinara, što su značajna sredstva za opštinu Lajkovac.

Prvim rebalansom budžeta imaćemo u drugoj polovini godine, ako vremenske prilike dozvole, dosta značajnih  stvari koje će biti urađene: ulice i lokalne nekategorisane puteve, od Lajkovca do seoskih sredina, akcenat će biti i na uređenju pojedinih izdvojenih odeljenja OŠ “Mile Dubljević” gde će se adaptirati objekti poput škola u Ćelijama, Pepeljevcu, Selu Lajkovac, Vračeviću, koja slavi stogodišnjicu, gde je u toku priključenje zgrade na vodovod u centru sela, biće zamenjena i dvorišna ograda. Odvojen je novac i za izgradnju jednog modernog igrališta sa tartan podlogom površine 100 kvadrata u Vračeviću vrednosti 4,5 miliona dinara, isto tako za mnogo veće takvo igralište na oko 500 kvadrata u Lajkovcu, između Hale sportova i srednje škole vrednosti 18 miliona dinara i sigurno će to biti novo mesto okupljanja najmlađih opštine Lajkovac.

Rebalansom smo izdvojili sredstva i za ozelenjavanje prostora oko konaka vrednosti oko 5 miliona, čime ćemo tamo maltene kompletirati radove. Takođe smo opredelili novac za osvetljenje amfiteatra u sklopu konaka, odnosno biblioteke, kako bi tu leti mogli da se odvijaju kulturni sadržaji. Deo sredstava odvojili smo za drvored od Pepeljevačke rampe do zgrade starog Komiteta, a plan nam je da ga širimo ka Nepričavi i Rubribrezi, odnosno da prati pešačku stazu. Rebalansom smo izdvojili sredstva za kupovinu specijalizovanog vozila za otpušenje kanalizacione mreže, za naše komunalno preduzeće.“

Predsednik Živković je rekao da je rebalansom novac opredeljen i za projektovanje brojnih planova koje opštinsko rukovodstvo ima za naredni period:

„Pre svega se to odnosi na projektovanje puteva: na bočne ulice koje izlaze na Boje Markovića, bočne ulice koje izlaze na Železničku, Ložioničku ulicu u blizini Distribucije, brojne puteve u selima. Osim ovih, novac je odvojen za izgradnju putnih pravaca u selima i gradu: put za Rakiće u Donjem Lajkovcu, za Panteliće u Bajevcu, Hilandarsku i bočne ulice koja izlazi na Milene Pavlović Barili u Lajkovcu, put za Miloševiće u Jabučju (Gaj), put za Bogdanoviće i Saviće u Jabučju.

Odvojili smo i novac za projektovanje plaže zatvorenog bazena i nadam se da ćemo sledeće godine imati bazen koji će raditi tokom cele godine. Videćemo da li će to biti klasična plaža ili će u okviru nje biti i vodenih sadržaja.

Preko dva miliona odvojeno je za projekat inoviranja vodovodne mreže u centru Lajkovca, u saradnji sa Ministarstvom za javna ulaganja. Opština Lajkovac je ušla u izbor od 20 opština i gradova, očekujem da radovi krenu početkom naredne godine.

Odvojili smo i 10 miliona dinara za konkurs koji je ponovo raspisalo Ministarstvo za energetiku, samo što se ovoga puta odnosi na sufinansiranje mera energetske sanacije javnih objekata, a ne stambenih. Odvojili smo novac za sanaciju starog objekta vrtića, ako prođemo na konkursu dobićemo maltene novi objekat. Vrednost tih radova biće oko 40 miliona, gde Ministarstvo opredeljuje 30, a Opština 10 miliona.

Prvi put će ove godine biti besplatni udžbenici za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.“

Živković je kao vrlo bitnu stvar najavio novi rebalans budžeta u septembru, jer će, kao što je i ranije najavljivao, uskoro biti potpisan ugovor s RB Kolubara zbog premeštanja puta kroz Jabučje, od Ruklade ka Skobalju:

„Vrednost sporazuma je oko 180 miliona dinara, koji će biti opredeljen za Jabučje, a koji ćemo u dogovoru sa Mesnom zajednicom rasporediti za uređenje lokalnih nekategorisanih puteva, proširenje groblja, proširenje vodovodne mreže… Mi smo i Prvim rebalansom dobili 20 miliona za naseljeno mesto Jabučje zbog izmeštanja škole u Skobalju. Deo tog novca iskorišćen je za izgradnju puta za koji smo imali spremnu dokumentaciju, to je put za Bogdanoviće i Saviće i put za Miloševiće u Gaju, kao i za rušenje objekta stare škole „Dimitrije Tucović“. Videćemo, u dogovoru sa Mesnom zajednicom, da li ćemo na tom mestu izgraditi halu ili moderne sportske terene, a Dom preko puta adaptirati da učenici u zimskim mesecima imaju časove fizičke kulture.“

Na sednici je usvojen Završni račun budžeta opštine Lajkovac za 2023. godinu, kao i odluke koje,  po pravilu, prate rebalans budžeta: Druge izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta opštine Lajkovac za 2024. godinu i Druge izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“.

U susret realizaciji mera energetske efikasnosti prihvaćen je Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“, a obrazovana je i Komisija za realizaciju mera energetske sanacije. Takođe je formirana i Komisija za kapitalne investicije.

Na devetoj sednici Opštinskog veća usvojen je Operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda opštine Lajkovac za 2024. godinu, verifikovane odluke o interventnoj dostavi vode i brojni zaključci.

Najznačajnije odluke konačnu potvrdu dobiće na sednici Skupštine opštine Lajkovac, koja će biti održana u sredu 26. juna s početkom u 10 časova.

Related posts

Leave a Comment