“LEPTIRIĆI” IDU NA ĐURĐEVDANSKI KARNEVAL U KRAGUJEVAC

Povodo slave Grada, Turistička organizacija Kragujevca organizuje Đurđevdanski karneval, na kom deca iz lajkovačke  PU”Leptirić”nastupaju već nekoliko godina unazad.

U susret učešću mališana iz “Leptirića” na Đurđevdanskom karnevalu u Kragujevcu, direktorka ustanove Mila Lončar Mitrović kaže:

“Ove godine na karneval u Kragujevac ide veoma interesantna i specifična karnevalska povorka, sastavljena od devojčica iz grupe u godini pred polazak u školu, grupa sa kojima rade vaspitačice Ivana Šalipur i Ivana Dimitrijević Ivković.

Drugi deo karnevalske povorke čine dečaci predškolci iz grupe vaspitačica Spomenke Milivojević i Milke Spasić.

Muzičko -scensko delo koje će deca izvesti na bini pre defilea u povorci nosi naziv “Da nekad bude sad” i to je zapravo tačka koja se sprema za nastup  u Požarevcu, na Festivalu tradicionalnih igara i modernog plesa.

Ideja o spajanju dve grupe i kombinaciji i zajednIčkom učešću nastala je tokom vežbanja dve samostalne tačke.

Devojčice su obučene u balske haljine, a dečaci u bajkere.

Muzičkim miksom uz plesnu pratnju i ritmiku i scenski nastup, napravljen je odličan kolažni program kojim će se deca takmičiti na karnevalu, obzirom da nije revijalnog karaktera.

A već 24. maja u Požarevcu vrtić iz Lajkovca takmičiće se sa tri tačke, jednu smo ponenuli, a nastupiće i deca iz grupe u godini pred polazak u školu, sa kojima rade Dajana Tanić i Jasmina Savić, sa muzičko –  scenskim delom “Živeti zdravo – vesele gusenice”,kao i deca iz četvoročasovnog programa, sa kojima rade vaspitačice Svetlana Pantelić i Jelena Žujović, sa tačkom ”Od praska do pobede”.

Nakom festivala u Požarevcu, čeka ih učešće na Di festu u Valjevu.

Sve nastupe dece roditelji I ostali sugrađani moći će da vide na završnoj priredbi, koja će se održati 12. juna.”

Đurđevdanski karneval u Kragujevcu održava se od 2006. godine, svakog 6. maja, u okviru proslave Dana grada Kragujevca. Povorka, koju čine deca iz kragujevačkih osnovnih škola i gosti iz drugih gradova, Udruženje ljubitelja fića, bajkeri i mnogi drugi, kreće se glavnim kragujevačkim ulicama i završava se u pešačkoj zoni, na trgu kod Krsta. Na toj lokaciji je postavljena bina na kojoj učenici muzičke škole i deca iz plesnih škola izvode kulturno-umetnički program. Na kraju programa organizuje se izbor za najlepše karnevalske maske i to u tri katrgorije: pojedinačna, porodična i grupna. Najuspešniji učesnici dobijaju nagrade koje obezbeđuje Gradska turistička organizacija Kragujevac sa svojim sponzorima.

Related posts

Leave a Comment