POZORIŠNA PREDSTAVA “KOŠTANA”

Na ovomesečnom pozorišnom repertoaru Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac je kultna predstava  “Koštana”, beogradskog Pozorišta Slavija.

Predstava će biti odigrana u nedelju 28. aprila od 19 časova, u višenamenskoj sali Kulturnog centra, odnosno u sali lajkovačkog bioskopa. Ulaz je besplatan.

U predstavi igraju: Vesna Paštrović, Boško Puletić, Lepomir Ivković, Žarko Stepanov…

Koštanu, čuvenu dramu velikana Bore Stankovića, izuzetno kvalitetnu i veštu adaptaciju priredio je vrstan poznavalac teatra Boško Puletić. Sem Boška u predstavi, vešto vođeni sigurnom rediteljskom rukom Velje Mitrovića, nadahnuto igraju Lepomir Ivković, koji ulogom Hadži Tome potvrđuje da je gromada od glumčine; lepršava, furiozna, tanana Vesna Paštrović pravilno gradeći složeni lik Koštane i Žarko Stepanov, slomljen od ljubavi u sredini koja tu ljubav ne razume.

Dodatnu muziku i efekte komponovao je Branislav Pipović.

“POZORIŠTE „SLAVIJA“ SPAŠAVA ČAST NACIONALNE DRAME!”

“TUMAČENJE NACIONALNE DRAME ZA PRIMER!”

Ovo su samo neke od zabeleženih reakcija na predstavu.

“Za mene oduvek priča o Koštani bila priča o ljudskoj potrebi za slobodom.” (Boško Puletić)

“ŽAL ZA MLADOST NIJE ŽAL ZA ONIM, ŠTO JE BILO LEPO I VELIKO, PA NEPOVRATNO PROŠLO. TO NIJE JAUK SAGORELE I POTROŠENE STRASTI, TO JE MNOGO VIŠE – ŽALjENjE ZA ONIM ŠTO NIJE BILO, ŠTO SE NIJE IMALO, NI OSTVARILO.

U BORINOM VRANjU SE NIKADA NE SPAVA, NEGO SE LjUBI I PLAČE, DAN I NOĆ. I JEDNA MISAO LUTA, U SRED VRANjANSKE NOĆI OBASJANE MESEČINOM.. DA JE SVE U SVEMU: SAMO KADA SE IDE DO KRAJA!

ŽIVOT POSTOJI SAMO DOK POSTOJI LjUBAV!

A SVU SVOJU UMETNOST BORA STANKOVIĆ JE POSVETIO NEUTOLjENOJ ŽUDNjI ZA LjUBLjAVLjU I SLOBODOM.

NADAHNUT TIM IDEALIMA ON JE NAŠ SAVREMENIK, A TO ĆE OSTATI I BUDUĆIM NARAŠTAJIMA!” (Milisav Milenković)

Related posts

Leave a Comment