NAGRADAMA NA PROLEĆNOM UBSKOM FESTIĆU STARTOVALA FESTIVALSKA SEZONA “LEPTIRIĆA”

Kreće sezona dečjih prolećnih festivala, na kojima mališani “Leptirića” već godinama imaju zapaženo učešće, nastupaju kao favoriti i osvajaju brojne nagrade.

Mališani lajkovačke PU “Leptirić”, upravo uspešnim učešćem na brojnim dečijim manifestacijama i festivalima svojevrsni su ambasadori svog mesta.

Sezona festivala otpočela je ovonedeljnim trećim po redu Prolećnim ubskim festićem, a potom slede učešća na Festivalu tradicinonalnih igara i modernog plesa u Požarevcu, Di festu koji će se održati u Valjevu, zatim Festivalu zmajeva na Rajcu i dalje redom po već ustaljenom festivalskom kalendaru.  

Nakon trogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa, život je ove sedmice nastavio “Prolećni ubski festić”, scenski susreti vrtića iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga, kao i područja grada Beograda.

Takmičarsku smotru, treću po redu, organizuje Predškolska ustanova “Ub”, a na programu je bilo deset dramskih ostvarenja mališana iz Valjeva, Koceljeve, Malog Zvornika, Ljiga, Lajkovca, Vladimiraca, Šapca, Bogatića i Lazarevca. Sve predstave igrane su u sali ubskog Doma kulture.

U takmičarskom delu izvedena je predstava “Životni put” lajkovačke PU “Leptirić”, koja je osvojila dve nagrade: nagradu za najbolju scenografiju i nagrada za najbolju žensku ulogu koja je dodeljena Oliveri Tomić za za ulogu mame u predstavi.

Predstave je ocenjivao žiri u sastavu Jelka Panić, direktorka Gradske biblioteke “Božidar Knežević”, Vladimir Tadić, glumac i direktor Pozorišta “Raša Plaović” i Nemanja Jovanović, direktor Ustanove kulture “Kulturni centar Ub”.

Ceremonija proglešanja najboljih i dodela nagrada održana je danas.

Vaspitačica Spomenka Milivojević ističe višestruki značaj realizacije predstave “Životni put”:

“Predstava “Životni put” rezultat je istoimenog projekta ove vaspitne grupe. Osnova za njenu realizaciju je stvaranje uslova za učenje kroz istraživanje životno – praktičnih situacija i njihov scenski prikaz u kom su različiti muzički segmenti u ulozi provokacije. Kroz predstavu se, pored istraživanja scenskog, vokalnog i ritmičkog izraza, omogućava deci da afirmišu svoje potencijale, stvaraju i kreativno se izražavaju. Pored toga što uče kroz predstavu, deca se i zabavljaju. Aktivno učešće dece u predstavi doprinosi zajedništvu uz uvažavanje individualnosti i različitosti svakog deteta. Odabirom uloga i doprinosom svakog deteta, gradi se osećaj uvaženosti i kompetencije kod njih. Zajedno sa decom, grupni vaspitači su od ambalažnog materijala izradili scenski dekor, dok se uključenost i partnerstvo sa roditeljima ogleda u izradi i kreiranju svakog pojedinačnog kostima. Autentičan i originalan muzičko – scenski prikaz ima za cilj deljenje radosti učenja, stvaranja i zajedništva.”

Saradnici u pripremi predstave “Životni put” PU “Leptirić” bili su deca, roditelji, stručni saradnik logoped, stručni saradnik za fizičko vaspitanje , saradnik za preventivnu zdravstvenu zaštitu i vaspitači. Izvođači predstave su deca grupe u godini pred polazak u školu grupnih vaspitača Milke Spasić i Spomenke Milivojević.

Povodom učešča na predstojećim festivalima, direktorka Predškolske ustanove “Leptirić Mila Mitrović Lončar kaže:

“Učešće na festivalima, bilo da su revijalnog ili takmičarskog karaktera je prilika da deca kroz javni nastup prikažu rad svoje grupe, vaspitača i svog vrtića, da obogate svoja iskustva, a takođe da crpe nove ideje za budući rad. Kulturne i javne manifestacije su svojevrsna specifičnost PU“Leptirić“ godinama unazad. Smatramo da je važno da deca od najranijeg uzrasta imaju priliku da iskažu svoje afinitete, kreativne potencijale, kao i specifično svojstvo koje svako dete poseduje, a vaspitači i roditelji da iste neguju, podstiču i usmeravaju. Roditelji i ostali zainteresovani građani imaće priliku da uživo pogledaju festivalske i karnevalske tačke na tradicionalnoj završnoj priredbi predškolaca u junu mesecu.”

Related posts

Leave a Comment