19. “SPREG” POD SLOGANOM “OVDE STVARAMO VREDNOSTI” OD 4.-6. APRILA

Od 2004. godine do danas SPREG je uspeo da opstane i postane najveći sajam regionalnog karaktera u Srbiji, van Beograda i Novog Sada. 19. Sajam privrede SPREG počeće u četvrtak 4. aprila na prostoru Omni centra u Valjevu i trajaće do 6. aprila, najavljeno je na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali brojni mediji iz regiona. 

Organizator SPREG-a je Regionalna asocijacija malih i srednjih preduzeća zapadne Srbije, izvršni organizator – valjevska agencija „Gatti”, partneri na projektu valjevska kompanija Europrom i Domaći trgovački lanac, a pokrovitelj Grad Valjevo.

Ove godine učestvovaće preko 150 izlagača na preko 80 štandova. Na otvorenom delu biće izlagači iz 7 opština i gradova, u Hali 1 izlagači najrazličitijih delatnosti iz više od 25 gradova i opština Srbije, dok je Hala 2 tradicionalno rezervisana za Domaći trgovački lanac (DTL) i kompaniju Europrom, koji će predstaviti 37 izlagača –  najvećih domaćih kompanija i brendova. Svečano otvaranje SPREG-a zakazano je u četvrtak, 4. aprila, u 11 časova.

Na 4000 kvadrata izložbenog prostora u dve hale i na otvorenom nastupiće 152 izlagača na ukupno 83 štanda.

“Od osnivanja SPREG-a 2004. godine zaista se trudimo da Sajam bude događaj, manifestacija i platforma na kojoj ćemo pokušati da mala i srednja preduzeća i preduzetnike, uopšte privredu, promovišemo i afirmišemo, i mislim da smo u tome uspeli, o čemu govori i ova dugogodišnja tradicija od skoro dve decenije. Ove godine bi, da nije bilo epidemije korona virusa, faktički bila 21 godina održavanja Sajma. Prilikom utemeljenja Sajma imali smo jedan cilj, a to je da postanemo najveći regionalni sajam u Zapadnoj Srbiji i mi smo velikim entuzijazamom, inicijativom, voljom i željom svih privrednika koji učestvuju u ovom projektu, uspeli u tome, tako da 19. SPREG-u možemo dati titulu najvećeg regionalnog sajma u Srbiji koji se održava van Beograda i Novog Sada”, rekao je izvršni direktor Sajma Jovan Grujić.

Ukupno udeo izlagača je 54,3% proizvođača, ostatak 45,7% su trgovina i usluge

Očekuje se, rečeno je, rekordan broj izlagača na otvorenom, izlagači iz 7 opština – najveću pažnju posetilaca svakako će privući rekordan broj novih traktora, mehanizacije i priključnih mašina, zatim opreme za navodnjavanje, dva rasadnika i posebna poslastica za ljubitelje automobila nastup četiri zvanična zastupnika brendova Škoda, Ford, Kia i MG.

HALA 1 okupiće Izlagače najrazličitijih delatnosti iz više od 25 gradova i opština Srbije, proizvođače iz prehrambene industrije (zanatske pivare, vinarije, poljop. gazdinstva, domaći proizvodi i sl.), alati za poljoprivrednu proizvodnju i baštovanstvo, mašine za preradu hrane, oprema za trgovine itd.

Treba istaći izložbeni segment posvećen opremi za unapređenje energetske efikasnosti privrednih objekata i domaćinstava: kompletni sistemi za solarnu energiju (solarne elektrane, paneli itd.), proizvođači sistema za grejanje i hlađenje i proizvođači PVC i alu stolarije.   

Zajednički, na grupnim štandovima, izlažu privrednici iz Priboja, Osečine, Zrenjanina, Ljiga, Odžaka, Mionice. Nastupiće po prvi put Zadružni savez Srbije i Inkluzivni Biznis Inkubator iz Valjeva sa svojim preduzetnicima-članovima.

Svoj štand na SPREG-u imaće i domaćin Grad Valjevo sa Turističkom organizacijom Valjeva, predstaviće svoje privredne i infrastrukturne projekte i turističku ponudu valjevskog kraja.

I ove godine organizatori očekuju veliko interesovanje poljoprivrednika za posetu sajmu, posebno jer su Grad Valjevo i preduzeće Agrorazvoj Valjevske Doline opredelili 120 miliona dinara za subvencije.

U Hali 2 su tradicionalno domaćini Domaći trgovački lanac i kompanija Europrom koji će predstaviti 37 izlagača.

Kompanija Europrom i DTL, koji su već devet godina partneri i suorganizatori SPREG-a, i ove godine biće domaćini Hale 2 koja nosi prepoznatlji naziv “Domaća priča”. Prema rečima Bojane Perić, direktorke marketinga Europroma, naziv hale nije menjan jer se nastavlja sa konceptom koji podrazumeva da se u hali istovremeno nalaze i domaći proizvođači i domaći trgovci, i da u fokusu ostaje priča o kvalitetnom domaćem prozvodu:

“Ove godine imamo rekordnu zainteresovanost kada su u pitanju naši poslovni partneri i njihovo učešće u okviru Hale “Domaća priča”. Nažalost, nismo bili u prilici da ove godine pozitivno odgovorimo na sve njihove upite, zbog ograničenosti prostora i broja štandova, ali to dovoljno govori da svi ti poslovni subjekti vide benefit u jednoj ovakvoj postavci i da su generalno zadovoljni prošlogodišnjim učešćem i u okviru hale “Domaća priča” i sajma SPREG.”

Proizvođači, kompanije i brendovi koji će biti deo postavke “Domaća priča”su Zlatiborac, Bambi, Knjaz Miloš, Jafa, Imlek, Pionir, Nektar, Grand kafa, Nutrino, Valjevska pivara, Dr Milk, Trlić, proizvođači robne marke “Domaće” i drugi.

Sve posetioce Hale “Domaća priča” očekuje veliki broj promocija, degustacija, radionica, kulturno-umetničkih programa, kvizova i drugih zanimljiv sadržaja. Posebno je istakla dva segmenta koji prevazilaze okvire sajamske priče.

“Prvog dana sajma, 4. aprila, u okviru Hale “Domaća priča” ugostićemo preko 200 privrednika iz cele Srbije. Potrudićemo se da Valjevo predstavimo u širem svetlu i zaista ostavimo zaista lep utisak kao domaćini i ove godine, a kroz lep kultruno-umetnički program, gde ćemo pokazati lepotu valjevskog folklora i svih vrednosti koje on sa sobom nosi, zatim kroz zajednički organizovanu poseta Istorijskom arhivu u Valjevu, kao i predavanje o Valjevu bolnici od 1914. do 1915. godine. Drugi segment koji bih volela da istaknem jeste segment da će u Hali “Domaća priča” i ove godine tokom sva tri dana trajanja Sajma, biti organizovan veliki broj radionica, konkursa i predavanja, koji će biti namenjeni našim najmlađim sugrađanima i mladima, a sa ciljem da se edukativno i budi i neguje svest o očuvanju proizvoda iz ovih krajeva i onoga što potiče sa ovih prostora. Cela priča o negovanju domaćeg ostaje okosnica našeg učešća na Sajmu SPREG i ove godine”, podvukla je Bojana Perić.

Kao propratni deo SPREG-a, drugog dana sajma, u petak, 5. aprila, održaće se tradicionalni Prolećni sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Valjevo, na kojem se očekuje učešće više od 20 poslodavaca. Istog dana biće održano i nekoliko radionica starih zanata u organizaciji Turističke organizacije Valjevo.

U subotu, 6. aprila, pod nazivom “Dan dobrog ukusa” biće održana promocija malih poljoprivrednih gazdinstava, u saradnji sa preduzećem “Agrorazvoj – valjevske doline”.

Ulaz na sajam je kao i svake godine besplatan. Radno vreme Sajma prva dva dana (4. i 5. aprila) biće od 10 do 19 časova, a poslednjeg dana Sajma (6. april) od 10 do 15 sati.

SAJAMSKI PROGRAM

Petak, 5. april:

Od 10 do 13 časova – Sajam zapošljavanja – Značajan deo propratnog programa sajma je tradicionalni Prolećni sajam zapošljavanja u organizaciji valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Očekuje se učešće više od 20 poslodavaca.

Radionice starih zanata – Turistička organizacija Valjevo

Subota, 6. april:

Dan dobrog ukusa Valjeva – promocija malih poljoprivrednih gazdinstava

Sajam će svečano biti otvoren u četvrtak 4. aprila u 11 sati. Radno vreme sajma je u četvrtak i petak od 10 do 19 sati, a u subotu od 10 do 15 sati. Ulaz je besplatan za sve posetioce koje očekuje i nagradna igra.

Related posts

Leave a Comment