PREDSTAVA “ČUJTE SRBI – ČUVAJTE SE SEBE”

Na pozorišnom repertoaru lajkovačkog Kulturnog centra “Hadži Ruvim” u petak 22. decembra sa početkom u 19 časova je monodrama “Čujte Srbi – čuvajte se sebe” u izvođenju prvaka beogradskog Narodnog pozorišta Ljubivoja Tadića. Monodrama će biti izvedena u Gradskoj kući.

Predstava je rađena prema testamentarnoj knjizi Arčibalda Rajsa.

Glumac i reditelj Ljubivoje Tadić je na osnovu knjige napisao tekst i režirao pozorišnu predstavu.

U ulozi dramaturga, režisera i glumca, Ljubivoje Tadić na jedan genijalan način, otkriva vrline i mane srpskog naroda.

Ulaz je besplatan.

Knjiga Arčibalda Rajsa, koji je prvi progovorio o velikim stradanjima Srba tokom Prvog svetskog rata, pisana je na francuskom jeziku, a u Srbiji je prvi put objavljena 1996. godine. Rajs je obavestio svet o strahotama Srba posle Cerske bitke i o pokoljima nad srpskim življem u Mačvi.

Među poznatim Srbima koji su obeleželi epohu u kojoj su živeli sasvim zasluženo se našlo i ime jednog Švajcarca. Doktor Arčibald Rajs, hemičar, kriminolog, humanista, čovek koji je poželeo da sa Srbima provede ceo život.

O tome ko je bio Arčibald Rajs, kako je video Srbe i šta im je poručio u tom svojevrsnom političkom testamentu Tadić je rekao: „Čujte Srbi, čuvajte se sebei!“ je jedna vrsta izveštaja koji nema nikakvih mogućnosti za scensko prikazivanje. Ovo je treća verzija predstave koju radim. Kada sam se bavio prvom verzijom, na pitanje jednog saradnika kako mislim da igram Rajsa, rekao sam da nemam pojma. Morao sam da nađem osobine za koje sam mislio da su primerene njemu. U svim scenskim verzijama bavio sam se pre svega ličnošću Arčibalda Rajsa, a tek onda njegovim sećanjima na rat i političkim porukama koje je imao da prenese. „Čujte Srbi!“ predstavlja jednu vrstu rodoljubive opomene srpskom narodu.“

Dr Arčibald Rajs je Srbe zavoleo toliko da je u Srbiji pronašao novu domovinu, vrlinama našeg naroda se neizmerno divio, ali je bolno uvđiao i naše mane. Shvativši da bi te mane mogle biti pogubne po narod koji mu je toliko prirastao za srce, napisao je ovu knjigu sa željom da nam pomogne da izbegnemo sopstvene zamke. Knjiga „Čujte, Srbi!“ nastala je još daleke 1928. godine.

Related posts

Leave a Comment