ŽIVKOVIĆ: I SISTEM I FINANSIJE EPS-a STABILNI; E – RAČUN U INTERESU KUPACA, ALI I OČUVANJA ŽIVOTNE SREDINE  

– Nastavlјamo unapređenje digitalnih usluga, a zamena papirnog računa za elektronski za domaćinstva i male kupce samo je jedan korak u tom smeru – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ gostujući u prvom dnevniku RTS-a.

– Taj korak je pre svega u interesu građana, jer se njima skraćuje period između formiranja računa i dostave i to značajno. Ali je i u interesu očuvanja životne sredine. Svakog meseca štampamo više od 3,2 miliona računa, što u eri digitalnih tehnologija nije potrebno. Naravno, sve je na dobrovolјnoj bazi i veoma jednostavno se aktivira – rekao je Živković.

Dodao je da ne postoje rokovi za ukidanje papirnog računa i da troškovi koje EPS ima za papirne račune sada predstavlјaju umanjenje računa za građane u iznosu od 50 dinara. – Time želimo da, na neki način, motivišemo kupce da zajedno sa nama participiraju ne samo u procesu digitalizacije, već i u zaštiti životne sredine – naveo je Živković.

Odziv će se videti već početkom januara, jer će se stvoriti uslovi da se svim  kupcima koji sada iskažu interesovanje na prvom sledećem računu odobri popust, dostavi elektronski račun i omogući da isti plate na neki od izabranih načina, objasnio je direktor EPS-a.

Uoči predstojećih praznika sistem je apsolutno spreman za povećanu potrošnju električne energije. – Proizvodnja električne energije je stabilna i u skladu sa planom. Naša poslovna odluka je da imamo pune deponije uglјa i hidro akumulacije, koje iznose 2,3 miliona tona uglјa, odnosno oko 500 gigivat-časova. Imamo dobru hidrološku situaciju, a zahvalјujući završenoj revitalizaciji HE „Đerdap 1“ proizvodi i do 25 odsto električne energije dnevno. Svi ti procesi uz deo energije koji EPS plasira na tržište garantuju nam profit – naveo je Živković.

– EPS je već započeo strukturne reforme. Zahvalјujući snažnoj podršci , predsednika Republike Srbije, Vlade, a posebno resornog Ministarstva, uz očekivani istorijski finansijski rezultat na kraju godine i energetsku stabilnost, period ispred nas će doneti dalјi proces komercijalizacije kompanije uz osvrt na zelenu tranziciju i dalјu digitalizaciju, kako bi EPS bio mnogo konkurentniji na tržištu-  zaklјučio je prvi čovek EPS-a.

Related posts

Leave a Comment