“STAZAMA KOLUBARSKE BITKE 2023”

U organizaciji PSD „Ćira“ Lajkovac proteklog vikenda je održana tradicionalna republička planinarska akcija „Stazama Kolubarske bitke“.

Uprkos lošem vremenu, okupila je čak 269 planinara iz 29 klubova i udruženja, koji su prešli stazu od 12 kilometara na relaciji Ćelije-Čovka-manastir Ćelije-Vrapče brdo-Ćelije. Planinarsko-smučarsko društvo „Ćira“ i ovoga puta se dokazalo kao odličan organizator i gostoprimljiv domaćin.

Od 29 organizacija, 25 je bilo planinarskih klubova, a četiri udruženja. Stigli su iz Beograda, Zemuna, Novog Sada, Valjeva, Lazarevca, Bačke Palanke, Trstenika i drugih gradova, dok je iz Republike Srpske učestvovalo čak osam klubova. Podatak koji ukazuje da planinarstvo ima budućnost jeste da je učestvovalo čak 50 dece, čemu su poseban doprinos dali „Drinkini planinari-Kristinina deca“. Kuriozitet je da je najstariji učesnik, iz Arilja, imao čak 92 godine!

Ovakav odziv govori o tome koliko je aktivan „Ćira“, čiji članovi učestvuju na mnogim akcijama i imaju dugogodišnju odličnu saradnju sa klubovima širom Srbije i regiona.

Detaljniji opis pešačke ture na lakoj kružnoj stazi od 12 kilometara izgleda ovako: igralište u selu Ćelije – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucoviću na Vrapče brdu – Markovića put – izvor Vreline – igralište.

Na predahu kod spomen kosturnice i manastira Svetog Đorđa u Ćelijama, održan je prigodan kulturno-umetnički program. O istoriji kraja ovog i učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu govorio je master srpskog jezika i književnosti Daren Milivojević iz Bibioteke „Radovan Beli Marković“. Tu su se učesnici okrepili čajem.

https://www.facebook.com/reel/2069573433404050

Akcija je završena oko 13 časova, dodelom zahvalnica i druženjem. Osim svojim članovima, PSD „Ćira“ se posebno zahvaljuje na doprinosu organizaciji akcije FK „Dimitrije Tucović“, Domu zdravlja Lajkovac i prevozniku Paći.

https://www.facebook.com/vesna.raonic/videos/237057885904021

Related posts

Leave a Comment