USPEŠNO REALIZOVANI I PREVENTIVNI PREGLEDI KARDIOVASKULARNIH OBOLJENJA

Tokom prethodnog vikenda ponovo su organizovani preventivni pregledi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, koji su ovoga puta bili namenjeni prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. I ovog puta je odziv građana bio veliki.

U Domu zdravlja Lajkovac za dva dana bilo je 20 pregleda i 20 laboratorijskih analiza, znači svima koji su došli na preventivne preglede rađene su i laboratorijske analize.

Na području Kolubarskog okruga obavljeno je ukupno 372 pregleda i urađeno 313 laboratorijskih analiza. Odličan odziv je bio u Valjevu (250) i Ubu (60 pregleda), dok je u ostalim mestima bio slabiji nego prethodnih nedelja.

Za dva dana u Domu zdravlja Valjevo obavljeno je 250 pregleda, uz merenje krvnog pritiska i EKG snimak, i urađene 202 analize nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Uz preglede specijalista opšte medicine, značajan broj građana prošao je i preglede internista Opšte bolnice Valjevo. Usled velikog interesovanja, za 80 ljudi su internistički pregledi pomereni za 18. novembar od 8 časova u Domu zdravlja.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.

Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. U oktobru su rađeni ultrazvuk dojke, PSA test za prostatu, pregledi i hormonski status štitaste žlezde.

Related posts

Leave a Comment