PREDSTAVNICA RESORNOG MINISTARSTVA JULIJANA STANISAVLJEVIĆ NA KAMPU DECE SA AUTIZMOM U RAVNOM GAJU

U okviru projekta „Srećnija budućnost za autizam“ od 5. do 8. oktobra realizovan je u hotelu Ravni Gaj u opštini Knić rekreativni kamp za osobe sa autizmom i njihove porodice iz čitave Srbije.

Kamp je realizovao Savez Udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom kroz projekat koji finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, preko stalno Otvorenog konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2023. godini.

Među učesnicima kampa bilo je Lajkovčana iz Udruženja “Bazi Mili”.

“Realizacija kampa predstavlja značajnu aktivnost u obeležavanju Evropskog dana osoba sa autizmom u Republici Srbiji. Tokom trajanja kampa posetila nas je Julijana Stanisavljević, predstavnica Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom i predstavnici opštine Knić.

Autizam je složeni razvojni poremećaj. Ispoljava se kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija.

Zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom razvija drugačije. Zbog specifičnosti problema iz autističnog spektra porodici je potrebna velika podrška zajednice. Osobe sa autizmom nisu samostalne i njima je pomoć i podrška potrebna tokom celog života.

Cilj našeg projekta „Srećnija budućnost za autizam“ je doprinos u organizovanju novog vida podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama u zajednici kroz različite programe, čime bi se postigla socijalna inkluzija, ostvarivanje životnih i radnih potencijala osoba sa poremećajem iz spektra autizma,  podizanje stepena njihove socijalne uključenosti kao i podrška svakodnevnim životnim veštinama uz puno poštovanje njihovih prava”, rezimirano je po završetku kampa, čiji je učesnik bilo Udruženje “Bazi Mili” Lajkovac.

Podsećamo da je Udruženje “Bazi Mili” iz Lajkovca,od ove godine pristupilo Savezu udruženja za pomoć osobama sa autizmom Srbije i da je u aprilu, u okviru vrlo uspešne manifestacije “Plavi dani” po prvi put u Lajkovcu, na Gradskom trgu, u organizaciji udruženja “Bazi Mili”, a uz učešće cele zajednice, obeležen Svetski dan podizanja svesti o osobama sa autizmom.

Lokalno udruženje polaže nadu, da će već sledeće godine udruženja – članice Saveza, kao i predstavnike ministarstva, dočekati i ugostiti u Lajkovcu.

Related posts

Leave a Comment