SEDNICA VEĆA PRED PRVO LETNJE ZASEDANJE SKUPŠTINE I DRUGI REBALANS BUDŽETA

Danas je održana 53. sednica Opštinskog veća, sa obimnim dnevnim redom, uključujući i Nacrt Odluke o Drugom rebalansu budžeta sa pratećim odlukama. Sednica je ujedno bila pripremna pred letnje zasedanje skupštine, koje će biti održano u petak i na kojem se uobičajeno usvaja Prvi rebalans budžeta. Ovoga puta je to Drugi rebalans, jer je pre mesec dana usvojen iznuđeni rebalans budžeta zbog dobijanja sredstava na konkursu Ministarstva privrede za izgradnju ulice Petra Bojovića. S obzirom na činjenicu da Opština u toj izgradnji učestvuje sa 50 posto, bilo je neophodno „prepakovati“ određena sredstva i tako opredeliti novac za ulicu Petra Bojovića.

U izjavi za medije po završetku sednice predsednik opštine Andrija Živković pre svega se osvrnuo na Drugi rebalans:

„Pravi rebalans budžeta je u junu mesecu, a po rečima izvestioca budžet je uvećan za 115 miliona dinara. Polovina tog novca odlazi na funkcionisanje ustanova i preduzeća kojima je opština osnivač, tako da polovina ostaje za investicije u drugom delu godine. Kao najznačajnije izdvojio bih raspisivanje nabavke za izgradnju Seoske kuće u Vračeviću, što je bio najbitniji zahtev ove mesne zajednice, jer najveće selo posle Jabučja nema prostorije Mesne zajednice. Multifunkcionalni objekat, koji će koristiti svi meštani Vračevića, biće izgrađen između ambulante i fudbalskog terena. Radiće se u dve faze jer u ovogodišnjem budžetu nemamo dovoljno novca za celokupnu izgradnju, a ne bismo ni stigli da ga završimo do kraja godine. Projektovana vrednost Seoske kuće je oko 50 miliona dinara, za prvu fazu smo odvojili 25 miliona. Nadam  se da će već u prvim prolećnim mesecima objekat biti useljiv i da će građani Vračevića moći da ga koriste.

Drugim rebalansom budžeta odvojili smo novac za izgradnju vodovodne mreže od postojećeg bunara kod ambulante u Vračeviću i škole. U dogovoru sa MZ Donji Lajkovac, koja najviše ima problema sa vodom na teritoriji opštine Lajkovac, bezvodna je, odlučili smo da krenemo u istražne radove i istražne bušotine, za šta smo odvojili 1,2 miliona dinara. Nadam se da ćemo u naredne dve godine imati jedan arteški bunar koji će moći da koriste građani Donjeg Lajkovca za svoje potrebe. Po planovima i procenama Donji Lajkovac je daleko od vodovodne mreže koja će jednoga dana biti priključena sa brane Stubo Rovni, tako da moramo ublažiti problem vodosnabdevanja u tom delu opštine.

Odvojili smo novac i za projektovanje kanalizacije za jednu bitnu ulicu koja nije ušla u plan „Čiste Srbije“, a proteže se od Borverka do puta za Jabučje u dužini od 1000 metara. Možda čak Ministarstvo građevine odobri proširenje projekta pa ne moramo davati opštinski novac. Nadamo se da ćemo kroz projekat „Čiste Srbije“ moći da uradimo kanalizaciju i za Ćelije, Pepeljevac i još neke delove Jabučja, ako ostane novca iz projekta, jer postoje gradovi i opštine koje ne mogu da urade predviđenu kilometražu, a mi imamo spremne projekte.

Odvojili smo novac i za projektovanje puteva u Pridvorici, put ka groblju, put u Markovoj Crkvi i ulici Grgura Brankovića u Rubribrezi, kao i deo puta u Pepeljevcu  koji se prostire od Brdarića česme do Mirkovića kraja, poznatiji kao Savkovića put. Ako bude konkurs u drugom delu godine, bićemo spremni da i te puteve uradimo. Sledeće godine ćemo se bazirati na putnu infrastrukturu jer smo dosta toga odradili prethodnih godina u Lajkovcu i ostalim delovima opštine. Sa Ministarstvom građevine smo potpisali okvirni sporazum, dobili smo 75 miliona dinara za rešavanje putne i komunalne infrastrukture na području opštine Lajkovac, očekuje nas potpisivanje tog sporazuma u narednim nedeljama.  Najveći deo novca ćemo opredeliti za putnu infrastrukturu, a u zavisnosti od toga kako bude tekao dogovor sa Ministarstvom možemo očekivati radove već u  drugoj polovini godine.“

Na dnevnom redu bio je i Izveštaj o realizaciji Programa poslovanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko Tamnava“ Ub u 2022. godini. Za opštinu Lajkovac je od velike važnosti izgradnja deponije u Kaleniću:

„Po rečima izvestioca Eko Tamnave radovi na izgradnji deponije u Kaleniću kreću u julu, čime rešavamo odlaganje komunalnog otpada sa naše teritorije. Nakon duže od decenije konačno će krenuti i izgradnja te regionalne deponije. Ovim rebalansom smo odvojili oko 3 miliona dinara za kupovinu nove parcele za deponiju u Lajkovcu, jer na postojećoj nema mesta za odlaganje smeća, a radovi u Kaleniću će trajati 18 meseci. Izgradnja deponije u Kaleniću je projekat koji nije bitan samo za Lajkovac već i za Kolubarski okrug i ovaj deo Zapadne Srbije, jer će skoro 10 opština biti oslonjeno na nju. Nadam se da ćemo naredne godine trajno rešiti problem odlaganja komunalnog otpada za Lajkovac i susedne opštine, što je jako bitna stavka u rešavanju ekoloških problema.

Andrija Živković je istakao da je po Završnom računu za 2022.godinu, novac planiran prethodne godine utrošen po planu a izveštaj državne revizorske institucije je pozitivan, bez čega se završni račun ne može ni usvojiti. „To je još jedan dokaz da opština Lajkovac radi kako treba i po zakonu.“, zaključio je predsednik opštine.

Živković je dodao da su u toku pripreme za prvu letnju sednicu, koja će biti u petak, kao i za radove koji će biti realizovani do kraja godine.

„Odvojili smo 2 miliona dinara za zanatske radove na konacima Brene Mihajlović i Radića koji nisu obuhvaćeni sporazumom sa RB Kolubara. Imamo želju da svečano otvaranje oba konaka bude za dan opštine 16. septembra, jer smo navikli građane da na taj dan otvaramo određene objekte. Plan je da u jedan objekat preselimo Gradsku biblioteku, a da u drugom bude legat Radovana Belog Markovića. Ako bude dovoljno mesta u jednom će biti i naša Turistička organizacija. Najpre moramo videti da li su u konacima uslovi dovoljni za rad Gradske biblioteke, a nadam se da jesu, pa ćemo od septembra Gradsku biblioteku i Turističku organizaciju imati na novoj lokaciji.

Taj deo Lajkovca, poznatiji kao Vojni krug, želimo da što više približimo Lajkovcu jer ima potencijal. Tu se nalazi i Sportsko-rekreativna zona: pored škola, vrtića i Doma zdravlja nalaze se i dva stadiona, sada i zatvoreni bazen i zelena pijaca. Od septembra, nadam se, i konaci sa prelepim dvorištem oko njih. Potrudićemo se da u narednom periodu promenimo namenu prostora od konaka do zelene pijace, taj prostor više nije za izgradnju agro-biznis centra već za poslovno-stambene i komunalne delatnosti. Potrebno je izraditi plan tog prostora kako bi sledeće godine mogli da ga izdajemo zainteresovanim ljudima. Moja želja je da taj deo Lajkovca postane stambena celina, kako bi se stambeni deo Lajkovca proširio.”

Danas je usvojeno Rešenje o obrazovanju Organizacionog odbora manifestacije „Dani Lajkovca“ i obeležavanja gradske slave Ognjene Marije: „Nećemo odustajati od manifestacija koje su bile prethodnih godina. Novina je da ćemo imati samo jedan koncert ove godine, kako bismo smanjili troškove, i to će biti za Gradsku slavu u nedelju, dok će prethodni dan biti posvećen deci, kada ćemo imati raznovrstan program.”

Opštinsko veće je prihvatilo i Druge izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2023. godinu, Druge izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ za 2023. godinu, Odluku o pristupanju izradi Plana razvoja opštine Lajkovac, Program raspodele sredstava od naknada za korišćenje šuma i šumskog zemljišta opštine Lajkovac za 2023. godinu i druge predloge odluka, a za većinu njih konačnu reč daće odbornici na 23. sednici Skupštine opštine Lajkovac u petak 30. juna.

Related posts

Leave a Comment