ODRŽANA 50. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Danas je održana 50. po redu sednica opštinskog veća opštine Lajkovac u aktuelnom  sazivu. Jubilarna sednica imala je 12 tačaka dnevnog reda, uglavnom tehničkog karaktera.

Po završetku sednice, predsednik opštine Andrija Živković, u svom redovnom obraćanju medijima govorio je o najvažnijim donetim odlukama, pre svega o Planu poslovanja komunalnog preduzeća:

„Većina ovih tačaka su iznuđene i zato je i sazvano danas pedeseto veće u ovom sazivu,  a ono što najviše interesuje javnost i građane je da je došlo do izmena Plana poslovanja Javnog preduzeća “Gradska čistoća” Lajkovac, koji je usvojio i nadzorni odbor, zbog novog povećanja cene vode od strane Lazarevca prema opštini Lajkovac u iznosu od 10%. O tome je bilo reči i na prethodnoj skupštini. Mi nismo prihvatili to novo povećanje cena, tako da ga neće ni biti za korisnike vode u opštini Lajkovac. Lazarevačko komunalano će naravno povećati cenu vode za naše komunalno preduzeće, jer su oni to usvojili na svom veću i zbog fatalnog sporazuma iz 2011.-te godine mi više ne možemo da odlučujemo o ceni vode, kao ni drugih usluga koje koje lazarevačko komunalno preduzeće fakturiše nama. Ponavljam, mi nećemo povećavati cenu vode, samo smo redukovali neke troškove u našem komunalnom preduzeću.

Pored toga, dve bitne investicije koje će se u narednom periodu realizovati za naše komunalno preduzeće, jeste kupovina novog smećara vrednosi 18 miliona dinara, a koja će se nadam se realizovati do kraja godine, u zavisnosti od toka nabavke i da li takvo vozilo ima na stanju. Svesni smo da zbog rata u Ukrajini, nabavka vozila i ostalih prevoznih sredstava ide jako otežano u odnosu na prethodne godine. Ipak se nadam da ćemo vozni park našeg komunalnog preduzeća obnoviti do kraja godine, a da će odnošenje smeća kao i vršenje ostalih komunalnih usluga biti znatno bolje nego što je to bilo u prethodnom periodu.

Takođe je odvojeno 3,5 miliona dinara za kupovinu novih savremenih daljinskih vodomera koji će se očitavati modenim GPS uređajima. Samo deo vodomera u Lajkovcu biće zamenjen, jer ih ima oko 3000 komada, tako da ćemo investicijom od 3,5 miliona dinara zameniti određeni deo tih vodomera.

Druga tačka koja se izdvaja od postojećih dvanaest je, da u narednom periodu ističe rok od pet godina za Javno – privatno partnerstvo koje smo imali sa preduzećem “Lastra” za prevoz putnika na teritoriji Lajkovca, a zakon nam nalaže da krenemo u petogodišnji postupak Javno privatnog partnerstvo za teritoriju opštine Lajkovac, a tiče se gradskog i prigradskog prevoza. Videćemo uskoro koji autoprevoznik će to raditi u narednih pet godina.

To bi bilo nejvažnije sa današnjeg veća, jer ostale tačke dnevnog reda sa današnjeg veća su uglavnom tehničke prirode.”

Related posts

Leave a Comment