NA PRVU GODIŠNJICU SMRTI KNJIŽEVNIKA “VEČE SEĆANJA”

Gradska biblioteka Lajkovac upriličiće “VEČE SEĆANJA”, u spomen na književnika Radovana Belog Markovića.

Na Bogojavljenje, na prvu godišnjicu od smrti kniževnika, u četvrtak 19. januara od 18 časova u Gradskoj kući u Lajkovcu, u programu koji organizuje kolektiv lajkovačke biblioteke učestvuju najbolji poznavaoci i najbliži saradnici jednog od najznačajnijih srpskih književnika: prof.dr. Radivoje Mikić, dr Slađana Ilić, mr Daren Milivojević, direktorka Gradske biblioteke Lajkovac Biljana Bogdanović i u ulozi voditelja programa Radmila Novaković.

Radovan Beli Marković, pisac koji je podigao književni spomenik Lajkovcu i Kolubari, najpoznatiji Lajkovčanin, kojeg su sugrađani jednostavno zvali Književnik, u svojim delima ovekovečio je rodne Ćelije, Lajkovac, reku Kolubaru i “belo” Valjevo, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je za životno delo, za izuzetan doprinos razvoju srpske književnosti i afirmaciji Lajkovca u zemlji i inostranstvu uručena 16. septembra 2021. godine, na Dan opštine.

Književnik Radovan Beli Marković živi kroz svoja dela i kroz sećanja svih koji su ga poznavali i sa njim se družili, pa je i prethodna godina protekla u znaku brojnih aktivnosti u spomen i u znak sećanja na najpoznatijeg Lajkovčanina, koji je ostavio ozbiljan trag u srpskoj književnosti.

Related posts

Leave a Comment