NADA SIMIĆ IZUZETNO USPEŠNO PREDSTAVILA SRBIJU PRED SVETOM NA TAKMIČENJU “KINESKI MOST”

Na XV Svetskom takmičenju u znanju kineskog jezika i kulture “Kineski most” koje je tokom novembra i decembra održano onlajn, učestvovao je 131 takmičar iz 111 zemalja. Nada Simić (Rubribreza, Lajkovac, Beograd), predstavnica Republike Srbije, plasirala se među 10 najboljih u Evropi i među 50 najboljih na svetu. Glasovima publike Nada je osvojila 15-o mesto na svetu.

Odlukom stručnog žirija Nada se plasirala među 5 najboljih takmičara na svetu u kategoriji kreativnost.

Takođe odlukom žirija Nada je nagrađena za ukupan odličan plasman na takmičenju sa povratnom avio kartom do Pekinga i šest meseci besplatnog boravka i posete NR Kini, radi usavršavanja kineskog jezika na univerzitetu i fakultetu po njenom izboru.

U finalnom takmičenju za izbor predstavnika kontinenata, Nada nije bila u prilici da sve vreme učestvuje u direktnom TV uključenju na takmičenju, koje je trajalo tri sata, zbog više prekida internet veze, pa samim tim ni da u celosti pokaže svoje znanje. Ostala je mala gorčina zbog toga. Nije bila jedina u toj situaciji, zbog čega žale i organizatori. Pre korone, takmičenje se održavalo uživo u Kini, što je svakako neka druga priča.

Nada se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprineli da sjajno i dostojanstveno predstavi sebe i svoju zemlju pred svetom.

Posebnu zahvalnost Nada izražava: Slavici Jolačić Jelisavčić, na izradi kineskog kostima iz Han dinastije i haljine “ćipao”; “Kumovoj vodenici” Markova crkva, za datu autentičnu lokaciju, Milanu, Sneži i personal; Stefanu Božiću, na snimanju videa (Stefan je čuveni zdravko.kulinarko, sa više od 161.000 pratilaca na Instangramu – zapratite); Kulturnom centru “Hadżi Ruvim” Lajkovac i našem cenjenom umetniku Milutinu Rankoviću, čiji je originalni jelek s kraja 19-og i početka 20-og veka, Nada nosila na svom nastupu; novinarki Snežani Bilić i Portalu Lajkovac na dlanu, na promovisanju; Milanu Simiću i KUD-u “Diša Đurđević” Vreoci, na ustupljenoj narodnoj nošnji; Milanu Damnjanoviću – “Miki Breninom”, prijatelju Panu iz Kine, Goranu i Zoranu Milinčić, Nebojši Đuriću – Đuri, Milivoju Đurđeviću, Dobrinki i Spasi Živanović, Radoju Jovanović Vuku, na angažovanjima…porodici, profesorima, prijateljima, komšiluku, svima koji su dali podršku, savete, lepe komentare, glasali…

 “Hvala svima! Bila je čast, ponos i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju pred svetom!”, rekla je Nada.

U veoma teškim trenutcima i životnim okolnostima po Nadu i njenu porodicu, velika je bila odgovornost i čast uspešno stati pored zastave svoje zemlje!

Da podsetimo, Svetsko takmičenje u znanju kineskog jezika i kulture “Kineski most” je takmičenje u znanju, koje ima izuzetan značaj u Kini i ogroman publicitet, koji se plasira u ceo svet. Odlučujuće je znanje i odluke žirija, a samo glasanje bilo je je važno kao potvrda da je takmičar aktivan.

Nada je posle testa plasirana u deset najboljih takmičara u Evropskoj diviziji, koje se formiraju po kontinentima.

U pitanju je znanje, učenje, rad, posvećenost, mladost. Ovo je put poliglote, građanina sveta, talenta, kreativca, nema politike, novca, korupcije. Takmičenje je veoma zahtevno i za svaku nenamernu i namernu grešku sledi diskvalifikacija.

Nada Simić, učenica završne godine Filološke gimnazije u Beogradu je predstavljajući Srbiju na ovom prestižnom takmičenju bukvalno briljirala pred svetom!

Related posts

Leave a Comment