POMEN VOJVODI TANKOSIĆU

U Rukladi su na dan pogibije Vojvode Vojislava Tankosića i ove godine položeni venci i u slavu i čast održan pomen od strane sveštenika Crkvene opštine Lajkovac.

U ime Ravnogorskog pokreta Lajkovac, Nenad Milošević je rekao da je u toku akcija prikupljanja sredstava za spomen obeležje Vojvodi Tankosiću, za koje lokacija još nije precizno definisana, kao da su veliki izgledi da u školi u Rukladi koja nosi vojvodino ime jedna učionica bude pretvorena u spomen sobu:

“Želja nam je da i u Ubu i Lajkovcu postavimo spomen obeležje dostojno heroju borbe za oslobođenje i odbrane Otadžbine.  Za podizanje spomenika Voji Tankosiću, do sada smo sakupili 58.000 dinara.

Upućeni su dopisi opštinama Ub i Lajkovac i uskoro se očekuje odgovor o dodeli lokacije za postavljanje spomenika.

Otvoren je žiro račun i izvodi se nalaze na internet prezentaciji Ravnogorskog pokreta Lajkovac.

Žiro račun Banke Poštanska štedionica za prikupljanje sredstava je: 200-3471150101880-12

Ispred organizacionog odbora za podizanje spomenika dat je izveštaj dokle se stiglo sa realizacijom.

Prilog je prikupljan na utakmici Ravna Gora na Adi, kao i na promociji knjige Gradimira Nikolića u Obrenovcu, koji je praunuk Vojine sestre.

Jutjub kanal Čačkalica je napravio snimak i reportažu i takođe podelio žiro račun za uplate:

https://youtu.be/uHydCuN_DP8

Profesor istorije Rajko Sarić kroz istorijski deo podsetio nas je veličine našeg besmrtnog Voje.

Čast svojim prisustvom ukazala nam je direktorka Osnovne škole “Milan Munjas” Ub Živana Ranisavljević i profesorka razredne nastave škole u Rukladi Nevenka Bjeković.

Inspirativni govori Julijane Mrkonje Marić ispred Udruženja Voja Tankosić iz Valjeva, kao i predsednika  Ravnogorskog pokreta Ljubivoja Nenadovića, trznuli su nas iz sna svakodnevice, i ulili snagu da nastavimo dalje, jer jesmo na pravom putu.

Ispred Ravnogorskog pokreta iz Lajkovca se zahvaljujemo svima koji su došli, vrednom istorijskom rizničaru Zoranu Antonijeviću i Svetislavu Matiću iz Novog lica Srbije sa Uba.

Prilozima nastavili smo prikupljanje novca za izradu spomenika, dok čekamo odgovore opštinskih uprava za lokaciju.

Za one koji to ne znaju, Ruklada pripada Crkvenoj opštini Lajkovac.

Direktorka škole je rekla, da jedna od učionica može da se iskoristi za predmete, knjige, slike o Voji Tankosiću, koje ćemo dopremiti narednih meseci, kao neka spomen soba. Inače, trenutmo škola u Rukladi ima samo tri đaka i koristi samo jednu učionicu.”

Related posts

Leave a Comment