JUBILARNA 40. REGIONALNA IZLOŽBA PRIPLODNIH GOVEDA SIMENTALSKE RASE

Ovogodišnja jubilarna 40. Regionalna izložba goveda simentalske rase održaće se u Lajkovcu u utorak 27. septembra, na Krstovdan. U katalog je upisano 109 najboljih grla 26 kolubarskih stočara sa područja opština Lajkovac, Mionica, Ub i Valjevo.

Ocenjivanje grla počinje u 10.30  časova, svečano otvaranje izložbe planirano je za 12.30 časova, nakon čega će od 13 časova uslediti proglašenje pobednika i dodela nagrada.

Komisija za ocenjivanje grla je u eminentnom sastavu: dr Vlada Pantelić – Institut za stočarstvo Zemun Polje Beograd, dr Radivoje Đurđević – SVC “Velika Plana” i dr Radosav Vujić – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Valjevo.

Na tradicionalnoj izložbi “simentalca” u Lajkovcu ocenjuju se grla u tri kategorije: junice, prvotelke i krave. Biće proglašena apsolutna šampionka izložbe, šampionke i pratilje u pojedinačnim kategorijama, najbolja kolekcija grla, najbolji stočar iz lajkovačke opštine itd, uz dodelu novčanih i robnih nagrada.

Generalni pokrovitelj 40. izložbe je Opština Lajkovac, a organizatori: Opštinska uprava Lajkovac, Institut za stočarstvo Zemun Polje, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo.

Za organizaciju pratećeg dela programa pobrinula se Turistička organizacija opštine Lajkovac, u saradnji sa Kulturnim centom “Hadži Ruvim” i lajkovačkom Srednjom školom “17.septembar”.

Biće prisutni sve vreme četvoro osnovaca članova Folklorne sekcije lajkovačkog Kulturnog centra, dve devojčice i dva dečaka u tradicionalnim srpskim narodnim nošnjama, a na bini za koju se pobrinula Turistička organizacija, Poetska družin lajkovačkih srednjoškolaca “Retki biseri” će uz mentorstvo profesorke Vesne Mićić izvesti prigodan poetsko – muzički program. Uz prigodnu i brižljivo pripremljenu konferansu učenice Teodore Tiodorović, u program učestvuju učenici: dve Anđele Milosavljević – učenice drugog i trećeg razreda, Teodora Petrović sa svojim literarnim radom “Mleko je izvor života”, Negoslava Milošević, Slobodan Petrović i Sergej Kragić.

I ovoga neće izostati brojni štandovi poljoprivrednih firmi, osiguravajućih kuća, banaka, jer su ovakve manifestacije odlična prilika za promocije i uspostavljanje poslovnih kontakata.

Stočarska izložba u Lajkovcu je jedna od malobrojnih u Srbiji koja se u višedecenijskom kontinuitetu sa uspehom održala. Od izuzetnog je značaja u kalendaru stočarskih izložbi u Srbiji, a svojevremeno je upisana i u calendar evropskih izložbi simentalca. Kao takva, podsticajna je za popularizaciju stočarstva i jedinstvena je prilika da se na jednom mestu okupe najbolji stočari regiona i eminentni ljudi iz struke iz cele Srbije.

Na tradicionalnu stočarsku izložbu na Krstovdan u Lajkovcu, pored meštana, dolaze posetioci iz svih krajeva, često i organizovano, pa je u svakom smislu ovo izuzetna promocija Lajkovca.

Jubilej održavanja izložbe je obavezujući za organizatore i Lajkovac u ulozi domaćina, a po svemu sudeći u utorak na Krstovdan se u Lajkovcu očekuje pravi stočarski spektakl, dostojan jubileja četiri decenije održavanja manifestacije.

Izložba “simentalca” u Lajkovcu uvek izaziva veliku pažnju medija, ne samo lokalnih i regionalnih, već i nacionalnih, posebno novinara koji prate poljoprivredu.

Ono što se prikaže na izložbi u Lajkovcu je svojevrsni reper postignutih dometa u stočarstvu, koje je izuzetno važno za razvoj ovog dela i čitave Srbije.

40 godina održavanja izložbe u kontinuitetu je veliki uspeh, ali i obaveza da se manifestacija očuva i unapredi, promovišu mladi poljoprivrednici u cilju što masovnijeg ostanka mladih na selu, a posebno da se povede računa o tome da se svim raspoloživim sredstvim stočni fond i broj stočara ne samo ne smanjuje, već bitno kvalitativno i kvantitativno unapredi i poljoprivrednik vrati na pijedestal koji mu pripada. Svojim pozamašnim agrarnim budžetom i brigom o selu i poljoprivredi, opština Lajkovac intenzivno radi upravo na tim cinjevima, što pokazue i ova izložba po kojoj je Lajkovac prepozntnjiv.

Related posts

Leave a Comment