ZA ŽUKO JE LETO BILO U ZNAKU KAMPANJE “DA LI JE ZDRAVLJE U PLANU?”

Žensko udruženje kolubarskog okruga je u prethodnih nekoliko meseci sprovodio kapanju „Da li je zdravlje u planu?“ sa ciljem podizanja vidljivosti problema sa kojim se susreće oko 20.000 žena u Srbiji. Projekat „Da li je zdravlje u planu?“ je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo.

Veliku zahvalnost ŽUKO izražava svima koji su javno podržali ovu važnu kampnju, uz konstataciju da vidljivih rezultata već ima i da kampanja ostvaruje svoj cilj:  

 “Tokom proteklog leta bavili smo se problemom koji pogađa najmanje 20.000 žena u Srbiji. To je broj žena koje nikada nisu imale zdravstveno osiguranje, pa ni mogućnost da se leče u državnim zdravstvenim ustanovama. Najčešće se radi o ženama koje se bave poljoprivredom i žive na selu. Imajući u vidu ovakvu statistiku, ŽUKO je pozvao poznate ličnosti da se uključe u kampanju podizanja vidljivosti ove važne teme i pozivu su se odazvale: Sandra Silađev, Natalija Milosavljević, Marija Ratković, Jelena Stupljanin, Biljana Krstić, Iva Parađanin, Bojana Stefanović, Olja Lazarević, članovi grupe Legende, Vesna Dedić, Gorica Popović i Rifat Rifatović.

Zahvaljujući ovim divnim ljudima iz sveta glume, muzike, novinarstva i umetnosti poslata je poruka da zdravlje nema alternativu i da je to primarna stvar koja mora da se vidi u budžetima lokalnih samouprava. “

Zdravstveno osiguranje je nešto što se za većinu nas podrazumeva i retko ćemo sesti da dublje razmišljamo o tome, osim u slučaju kad smo nezadovoljni uslugama koje nam se pružaju unutar zdravstvenih ustanova. Međutim, oko nas žive žene koje nemaju mogućnost da se leče u državnim zdravstvenim ustanovama i nikad je nisu ni imale.

Prema podacima popisa stanovništva Republike Srbije iz 2011. godine, na teritoriji Kolubarskog okruga živi 174.513 stanovnika/ca, a od tog broja 88.037 su žene. Žene koje žive u seoskim područjima čine jednu od najranjivijih grupa u pogledu jednakih mogućnosti ostvarivanja ljudskih prava u svim oblastima javnog i privatnog života, od mogućnosti da ravnopravno učestvuju na pozicijama moći i odlučivanja u državi, zajednici i porodici, do pristupa zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim i drugim uslugama, finansijama, nasleđivanju gazdinstava i druge imovine.

ŽUKO kroz kampanju pita – Da li je zdravlje u Planu tvoje opštine? Da li je zdravlje u budžetu i ako nije, zašto nije?

Related posts

Leave a Comment