KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU “RADOVAN BELI MARKOVIĆ“

Gradska biblioteka Lajkovac, raspisala je Konkurs za upravo ustanovljenu Književnu nagradu ”Radovan Beli Marković”. Ovo je jedan u nizu planiranih načina, da se Lajkovac oduži svom nedavno primenulom uglednom sugrađaninu.

Konkurs za književnu nagradu „Radovan Beli Marković“ je za roman, zbirku pripovedaka ili pripovetku objavljenu u ovoj godini, do otvaranja konkursa.

Pravo učešća na konkursu imaju svi  koji pišu na srpskom jeziku.

Nagrada za najbolje delo je Povelja i novčana nagrada u iznosu od sto hiljada dinara.

Uslovi konkursu su: da je knjiga izdata prvi put u periodu od 1. januara ove godine do otvaranja konkursa i  da je pisana na srpskom jeziku

Radove (u tri primerka) sa  punim imenom i prezimenom i kraćom biografijom i podacima dostaviti: Gradska biblioteka Lajkovac, Vladike Nikolaja br 6, 14224 Lajkovac.

Konkurs je otvoren do 1. septembra.

Rezultate konkursa žiri će saopštiti u periodu od 1. do 5. oktobra, a nagrada će premijerno biti svečano uručena 10. oktobra, na dan rođenja uglednog srpskog književnika.

Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće će nositi naziv Narodna biblioteka „Radovan Beli Marković”.

Ideja je i da Legat Emilije i Radovana Belog Markovića bude smešten u jednom od konaka u naselju Vojni krug namenjenih kulturnim sadržajima.

Književnik Radovan Beli Marković bio je prvi dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. Septembra prošle godine, povodom Dana opštine Lajkovac.

Lajkovac dostojno čuva uspomenu na svog književnika, koji je ovoj varoši i srpskoj književnosti dao nemerljiv doprinos i nastoji da mu se oduži na što dostojnije načine. Ustanovljenje književne nagrade “Radovan Beli Marković”, koja će dobitnicima biti uručivana upravo na dan književnikovog rođenja je samo jedan od tih načina.

Related posts

Leave a Comment