“BAJKA O BOJAMA” CVETINA ANIČIĆA ODUŠEVILA MALIŠANE U LAJKOVAČKOM VRTIĆU

Predstava za decu „Bajka o bojama“ odigrana u lajkovačkoj Predškolskoj ustanovi “Leptirić” naišla je na sjajan prijem najmlađe publike.

Brojni mališani su aktivno učestvovali u predstavi i nagradili glumce gromoglasnim apaluzom.

Predstava je inače poklon Kulturnog centra “Hadži Ruvim” Lajkovac  mališanima lajkovačke Predškolske ustanove “Lepririć”.

Tako su lajkovački mališani uspešnom saradnjom dve lajkovačke ustanove imali jedinstvenu prilika da pogledaju „Bajka o bojama“, edukativnu i interaktivnu predstavu u žanru komedije, za decu svih uzrasta.

“Nekada davno  boje nisu postojale i svet je bio crno-beo. Profesor Bojan je izmislio sve boje koje postoje i podučava decu po čitavom svetu, ali jedna od učenica je neposlušna princeza koja neće da uči jer misli da sve zna.

Princeza Bojanka ide na časove slikanja kod čuvenog profesora Bojana. Ona misli i tvrdi da zna sve o slikanju, nije joj jasno zašto roditelji insistiraju da ide na dodatne časove. Ali  kroz interakciju sa decom shvata da ne zna ni koje su to osnovne boje, i da ne zna baš lepo da slika. Tek kada joj veštica ukrade boje koje joj je profesor poverio da čuva, kreće avantura gde ona putuje po čitavom svetu i traži izgubljene boje.Predstava je interaktivna zabavna i humoristična.Originalna scenografija, lutke i kostimi, praćeni muzikom izazivaju pravu pozorišnu čaroliju.”

U predstavi po tekstu Cvetina Aničića igraju Cvetin Aničić i Ružica Bojović.

Glumci su u lajkovačkom “Leptiriću” tokom svih 35 minuta trajanja predstave uspeli da sa lakoćom zadrže punu pažnju publike, i to one najmlađe i najzahtevnije, koja je i najiskrenija, kao i da uspešno uspostave interaktivan odnos između dece i glumaca. Deca su odistinski uživala u predstavi, tokom koje su puno i naučili.

Inače, vrtić u Lajkovcu kontinuirano poklanja veliku pažnju interdisciplinarnom pristupu dece umetnosti, tokom njihovog noravka u ustanovi, tako da iz vrtića izlaze kao publika edukovana od najranijeg uzrasta, uz mogućnosti da i sami razvijaju svoje talente. Svi programi realizovani u vrtiću su rafinirani, brižljivo odabrani, kvalitetni i sa jasnom edukativnom porukom.

Autor teksta i glumac u predstavi Cvetin Aničić je iz Šida. Bavi se režijom, glumom lutkarstvom, saradnik je autor i voditelj brojnih radionica, a javnost ga najčešće prepoznaje kao čuvenog lutkara iz Šida.

Diplomirao na Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost (NATFIZ) u Sofiji, član je Udruženja dramskih umetnika Srbije. Režirao je na desetine pozorišnih predstava u Srbiji i Hrvatskoj, saradnik je Zmajevih dečijih igara u Novom Sadu, a na televiziji je nagažovan na brojnim dečijim emisijama i serijama. Autor je oko 80 lutaka za pozorište i film, voditelj brojnih lutkarskih radionica za decu i saradnik na akreditovanim seminarima za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju. Preko 15 godina aktivno radi sa decom članovima MNRO. Do sada je za svoj rad nagrađivan u zemlji i u inostranstvu. Nosilac je Povelje „Filip Višnjić“ za doprinos u kulturi Srbije.

Oženjen, otac dve ćerke, živi i stvara u Šidu, gde je upravo i član opštinske vlade resorno zadužen za kulturu.

Related posts

Leave a Comment