PRVIM REBALANSOM, OPŠTINSKI BUDŽET UVEĆAN ZA 147 MILIONA

Danas je održana 15. redovna sednica Skupštine opštine Lajkovac sa 25 tačaka dnevnog reda, među kojima su najvažnije bile Odluka o rebalansu budžeta za 2022. i Odluka o završnom računu budžeta opštine Lajkovac za 2021.godinu. Pored niza značajnih odluka za funkcionisanje lokalne samouprave, odbornici su dali saglasnost da Gradska biblioteka ubuduće nosi ime proslavljenog književnika Radovana Belog Markovića.

U obraćanju medijima posle sednice predsednik opštine Andrija Živković istakao je da je budžet za prošlu godinu bio veoma dobro isplaniran, jer je ostvareno 1,065 milijardi dinara, što je 10 miliona više od planiranih 1,054 milijardi.

„To je jasan pokazatelj da je budžet veoma dobro planiran i da smo se racionalno ponašali prema određenim troškovima, gledali smo da ih smanjimo koliko god je to moguće. Na današnjoj skupštini ste mogli videti da smo i dalje u procesu smanjenja troškova koji nisu neophodni našoj opštini, pa smo promenili deo statuta za Gradsku biblioteku i Sportsku ustanovu. Umesto pet imaće po tri člana Upravnog odbora, što će smanjiti troškove za zasedanje i to na godišnjem nivou nije zanemarljiva cifra. Tako ćemo se ponašati ubuduće, trudićemo se da na svaki način napravimo uštede kako bi bilo više novca za investicije, ali moramo biti svesni i krize koja vlada u svetu zbog rata, što otežava funkcionisanje i planiranu dinamiku određenih investicija.“

Rebalansom je budžet uvećan za 147 miliona dinara i iznosi 1.235.742.819 dinara, od čega je preko 927 miliona tekućih prihoda.

„Što se tiče poreza na zarade, koji učestvuje u strukturi budžeta opštine Lajkovac, u odnosu na prošlu godinu imamo znatno povećanje, što opet govori da plate u Srbiji zahvaljujući Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću iz godine u godinu rastu. Tako je jedan broj Lajkovčana dobio novi posao, a mi godišnje imamo preko 300 miliona dinara poreza na zarade. U prvoj polovini godine imamo povećanje oko 10 miliona dinara u odnosu na isti period 2021. Nije došlo do poskupljenja električne energije što se takođe odrazilo pozitivno na novac za investicije, tako da imamo oko 147 miliona novog novca.

Veliki deo sredstava je odvojen za povećanje cena prevoza usled poskupljenja naftnih derivata, a investicija koju bih istakao za drugu polovinu godine je uređenje parternog dela ispred zgrade silosa u centru Lajkovca, tačnije – uređenje parkinga što podrazumeva nova parking mesta sa pratećim mobilijarom, ozelenjavanjem i uličnom rasvetom. Centar će time dobiti sasvim novi izgled, pritom ćemo u budućnosti steći uslove da uvedemo naplatu parkinga na pojedinim lokacijama, ali i regulišemo nepropisno parkiranje, pogotovo na delovima izgrađenih trotoara koji su pod znakom biciklističke staze, a tu se parkiraju nesavesni vozači. Vrednost tih radova je 35 miliona dinara.

Odvojili smo i novac za parterno uređenje centra Jabučja oko vitalnih objekata: Doma zdravlja. Mesne zajednice i seoskog doma. Vrednost tih radova je 36 miliona dinara, a finansiraće se iz budžeta dve godine: ove godine smo izdvojili 18, a sledeće 17 miliona. Takođe smo izdvojili 20 miliona za izgradnju trotoara za ulicu Nadežde Petrović koja vodi do osnovne škole u Selu Lajkovcu. To su obostrani trotoari gde je velika frekvencija saobraćaja i ljudi, pa ćemo u tom delu podići nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pogotovo pešaka.

Odvojili smo novih 10 miliona za parterno uređenje konaka koji se nalazi u Vojnom krugu, što će biti jedno od budućih simbola opštine Lajkovac. U toku su radovi na samom završetku tih konaka, sledi parterno uređenje, a kasnije će biti predati na upravljanje Kulturnom centru ili Biblioteci u Lajkovcu jer će tu biti centar kulturnih dešavanja.

Odvojili smo tri miliona dinara za izgradnju igrališta u OŠ „Mile Dubljević“ u Bogovađi, zatim 2,5 miliona za izgradnju kišne kanalizacije u ulici Mihaila Pupina, 1,8 miliona za izgradnju saune u okviru zatvorenog bazena.

Ako ne dođe do novog poskupljenja električne energije nadam se da ćemo imati uslova za još jedan rebalans budžeta, kada ćemo uraditi nove projekte za putnu infrastrukturu za Nepričavu i Slovac, izgradnju seoske kuće u Vračeviću čiji je projekat urađen ovih dana itd. U suprotnom, ovi projekti će sačekati sledeću godinu.“

Lajkovac je konačno dobio Zajedničko pravobranilaštvo zajedno sa opštinom Ljig, a sa sedištem u Lajkovcu. Novi pravobranilac je nekadašnji predsednik Opštine i načelnik Opštinske uprave Živorad Bojičić.

Dragana Jelenić je drugi put uzastopno izabrana za direktorku Ustanove za sport i omladinu.

Lajkovac je danas napravio i prvi zvanični gest kojim će čuvati uspomenu na lik i delo najpoznatijeg sugrađanina Radovana Belog Markovića. Jednoglasnom odlukom lokalni parlament je odlučio da Gradska biblioteka Lajkovac ubuduće nosi naziv Narodna biblioteka „Radovan Beli Marković“. Predsednik Živković je najavio i druge aktivnosti koje će Lajkovčane podsećati na Radovana Belog Markovića, spominjući u tom kontekstu konake u Vojnom krugu.

Usvojene su Prve izmene i dopune Programa unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, radi angažovanja dva specijalista radiologije i specijaliste pulmologije, kao i za opremanje seoske ambulante u Slovcu koja je počela sa radom.

Promenjena je Odluka o finansiranju vantelesne oplodnje, jedina razlika je da svaka porodica i svako lice koje bude htelo da konkuriše u ovom programu moraće da ima boravište na teritoriji naše opštine najmanje 12 meseci ( do sada je bilo jedan dan).

Na današnjoj sednici odbornici su usvojili i Prve izmene i dopune Programa uređivanja građevinskog zemljišta, Druge izmene Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ sa Programom korišćenja subvencija za 2022. godinu, dva programa vezana za poljoprivrednu politiku i ruralni razvoj, Lokalni plan upravljanja otpadom za period 2021-2031. godina, Operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda. Interesantno je da je posle dužeg vremena doneta odluka o formiranju jedinica civilne zaštite opšte namene i specijalizovane jedinice za uzbunjivanje.

Date su saglasnosti na statute PU Leptirić i Gradske biblioteke, kao i na prve izmene i dopune Statuta Ustanove za sport i omladinu. Prihvaćena su rešenja o imenovanju predsednika i članova nadzornih odbora Ustanove za sport i omladinu i JP Gradska čistoća.

Očekuje se da naredna sednica Skupštine opštine bude već polovinom jula.

Related posts

Leave a Comment