18. MAJ – NACIONALNI DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA

Srbija je danas obeležila nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, koji je obeležava od 2017, na osnovu Odluke Vlade Srbije.

Tim povodom, Udruženje žrtava nasilja HAJR organizovalo je danas na centralnom trgu u Beogradu performans pod nazivom “Krv je crna u crvenoj smrti”, a predsednica Hajrija Ramadani je podsetila danas da je od početka godine u Srbiji ubijeno 13 žena, kao i da je u minuloj deceniji 363 žene u Srbiji ubio partner ili član porodice.

“Pomoć u kancelariji Udruženja HAJR zatražilo je od početka godine 30 žena, od kojih su dve žene završile u bolnici. Prilikom bežanja od nasilnika, jedno dete je preminulo. Reč je o osobi sa posebnim potrebama, staroj 21 godinu, kojoj su bili neophodni određeni uslovi transporta i smeštaja, koje je u takvim okolnostima bilo teško obezbediti. Žrtve nasilja su, nakon bežanja od nasilnika često bremenite brojnim pratećim problemima. Niko ne želi da izda stan ženi koja je u takvoj situaciji, posebno sa malom decom ili detetom sa posebnim potrebama. Pored toga što se boje da žena u toj situaciji neće moći redovno da plaća stanarinu i režije, plaše se problema usled daljeg uznemiravanja nasilnika… Zato je neophodno da svi u lancu, od pojedinca do institucija, damo svoj doprinos. Napomenula bih, po ko zna koji put, da žrtve nemaju poverenja u institucije, plaše se, procesi dugo traju, nasilnika definitivno ne može da zaustavi jedan papur u vidu sudske odluke ili donete mere… Kazne su jako slabe, previše su blagi prema nasiliniku. Čujemo često da nasilnik kaže – odrobijaću te! Kazne moraju biti mnogo strože! Nadali smo se da će biti bolje, ali nasilje je u porastu. Svi brojimo koliko je žena ubijeno i to je ta vidljiva crna statistika. Ali, postoji i ona nevidljiva statistika, u vidu broja žena koje su nakon doživljenog nasilja od straha ili usled drugih okolnosti u pokušaju izbavljenja umrle, ili bile prinuđene da odu iz regiona u pokušaju da pronađu svoj mir. Sve to treba imati u vidu. Gotovo da nema dana, da u centralnoj kancelariji u Beogradu, ili u nekoj od lokalnih kancelarija Udruženja HAJR, neka od žena ne zatraži pomoć. Situacija je više nego alarmantna”, podsetila je danas Hajrija Ramadani.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj, ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Republike Srbije na inicijativu potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović i mreža nevladinih organizacija „Žene protiv nasilja”, kako bi se javnost, ali i nadležne institucije, stalno podsećale na rizik od femicida i njegove posledice.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja podržale su tada i 32 organizacije civilnog društva, a peticiju je potpisalo više od 8.000 građanki i građana Srbije tokom akcije sprovedene u 25 gradova i opština, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Sećanje na žene koje više nisu među nama ujedno je i opomena da nepostupanje ili pogrešno postupanje nadležnih institucija u slučajevima rodno zasnovanog nasilja žene plaćaju svojim životima, a deca ostaju bez majki.

Related posts

Leave a Comment