OPŠTINA LAJKOVAC JE 9 PUTA NAGRAĐIVANA ZA REZULTATE U AKCIJAMA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

U toku je obeležavanje Nedelje Crvenog krsta, a svakog 11. maja u Srbiji se tradicionalno obeležava Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi. U svetu se on obeležava 14. juna još od 2005. godine, kada je Svetska zdravstvena skupština uvrstila ovaj datum u svoj Kalendar zdravlja.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi bio je tradicionalni povod da zdanje Starog dvora ugosti one najhumanije.

Povodom Nedelje Crvenog krsta, koja traje od 8. do 15. maja, i 11. maja – Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Starom dvoru je organizovan prijem.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta” u 2022. godini obeležava se u 192 nacionalna društva.

Cilj obeležavanja ovog datuma je taj da se oda počast i priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi, koji ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu milioni života širom sveta.

Lajkovac je u samom vrhu lokalnih samouprava u Srbiji po rezultatima u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i višestruki dobitnik Plakete humanosti i titule Šampion solidarnosti. Opština Lajkovac je do sada devet  puta nagrađivana za rezultate u dobrovoljnom davanju krvi.

Činom dobrovoljnog davanja krvi, učesnici akcija su udahnuli  život onima kojima je krv bila jedini lek. Tradicionalna solidarnost železničara i rudara na ovim prostorima očigledno je ostavila traga i nastavila da živi kroz humanost njihovih potomaka, koji neguju prave vrednosti.

Related posts

Leave a Comment