PREDAVANJE ZA PČELARE I RAZMENA SEMENA I SADNICA MEDONOSNIH BILJAKA

Društvo pčelara Lajkovac u nedelju 20. marta organizuje predavanje na temu “Prolećni razvoj“. Predavač će biti jedan od najpoznatijih srpskih pčelara Miljko Šljivić iz Globodera kod Kruševca, autor brojnih publikacija i radova iz oblasti pčelarstva, koji je kao predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, 2003. uveo našu zemlju u Svetsku pčelarsku asocijaciju. Predavanje za pčelare biće u Gradskoj kući, od 11 časova.

Ranijih godina je poslednja nedelja meseca marta bila tradicionalno rezervisana za pčelarsku izložbu, ali je pandemija korona virusa malo poremetila dinamiku njenog održavanja. Sada bi na redu bio mali jubilej, 15.- po redu regionalna manifestacija pčelara u Lajkovcu, koja okuplja veliki broj učesnika i posetilaca iz šireg okruženja.

U ime Društva pčelara Lajkovac, Predrag Kovačević, kaže:

“Ovo je tradicionalno vreme održavanja naše pčelarske izlozbe, ali će ona iz više razloga ponovo biti odložena i mi smo rešili da na taj dan organizujemo predavanje. Dakle, na dan tradicionalne pčelarske izložbe, koja će i ove godine iz više razloga biti odložena, Društvo pčelara Lajkovac organizuje pčelarsko predavanje. Ovom prilikom članovima društva podelićemo određen broj sadnica medonosnog drveta kelreuterija i prvi put organizovati razmenu sadnica medonosnog bilja, drveća ili semena.”

Prethodna, vanredna pčelarska izložba u Lajkovcu održana je 14. novembra prošle godine, sa sadržajima prilagođenim okolnostima pandemije.

Lajkovački pčelari su, uz kontinuiranu podršku lokalne samouprave i subvencije države, napravili značajne pomake i prilagodili se savremenim tokovima u oblasti pčelarstva. Evidentno je da je sve veći broj novih pčelara, posebno mladih, koji hobi pretvaraju u biznis, što je rezultat intenzivne popularizacije pčelarstva.

Related posts

Leave a Comment